Mobil | Tarsus Ekspres

MERSÝN'DE KADINLAR ÖÐRENÝYOR, ÖÐRENDÝKÇE GÜÇLENÝYOR

Mersin Büyükþehir Belediyesi Kadýn ve Aile Hizmetleri Dairesi bünyesinde hizmet veren Mevlana Kadýn ve Çocuk Atölyesi’nde okuryazarlýk ve dikiþ kursu eðitimi alan kadýnlar sertifikalarýný aldý. Mersinden Kadýn Kooperatifi Baþkaný Meral Seçer’in de katýlýmýyla düzenlenen programda, dikiþ kursunu tamamlayan kadýnlara MEB onaylý ‘Triko Konfeksiyoncu’, okuryazarlýk eðitimini tamamlayan kadýnlara ise MEB onaylý ‘Okuryazarlýk Belgesi’ni Mersinden Kadýn Kooperatifi Baþkaný Meral Seçer verdi.

19 kadýn Okuryazarlýk, 10 kadýn Triko Konfeksiyoncu Belgesi aldý

Büyükþehir Belediyesi Kadýn ve Aile Hizmetleri Dairesi, Mevlana Kadýn ve Çocuk Atölyesi’nde, kadýnlarýn kendi ayaklarý üzerinde durup hayatlarýný idame ettirebilmeleri için farklý alanlarda çeþitli kurslar açýyor. Bu kapsamda açýlan dikiþ kursu ve okuryazarlýk kursuna katýlan kadýnlar, Halk Eðitim Merkezi’nden görevlendirilen öðretmenlerden eðitim aldý.

Okuma Yazma kursuna katýlan 19 kadýn ‘Okuryazarlýk’, dikiþ kursuna katýlan 10 kadýn ise ‘Triko Konfeksiyoncu’ belgesini almanýn mutluluðunu yaþadý. Dikiþ kursuna katýlan kadýnlarýn diktikleri kýyafetler atölyede sergilendi.

Açýldýðý günden bugüne kadar toplam 70 kadýnýn dikiþ öðrendiði kursta, 55 kadýn sertifika almaya hak kazandý. Toplam 45 kadýn ise okuma yazma öðrendi. Ev kadýnlarýnýn hem sosyalleþmelerine, hem de aile bütçelerine katký saðlayan Büyükþehir’in dikiþ kursu ile kadýnlarýn günlük yaþantýlarýnda birçok konuda hayatlarýný kolaylaþtýracak olan okuma yazma kursu, yeni kursiyerleri ile yoluna devam ediyor.

Kadýnlara iþ kapýsý aralandý

Dikiþ kursunda kadýnlar sanayi tipi dikiþ makinesi ve sanayi tipi overlok makinesi ile eðitim aldý. Kadýnlar, aldýklarý sertifikalar sayesinde terzilik ile ilgili birçok iþ kolunda ve atölyelerde çalýþabilecek. Evlerinde kendilerinin ve aile üyelerinin kýyafetlerini de diktiklerini söyleyen kadýnlar, sadece kumaþ parasýna birçok kýyafet diktiklerini belirtirken, kimi kadýnlar da parça baþý ücretlendirme ile kazanç elde ettiklerini ifade ettiler. Büyükþehir Belediyesi bu kurslarla kadýnlarýn hayatlarýna dokunup, onlarýn sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda güçlenmelerini hedefliyor.

Meral Seçer: “Sizler isteyip kendiniz baþarmýþsýnýz”

Mersinden Kadýn Kooperatifi Baþkaný ve Kadýn ve Aile Hizmetleri Gönüllüler Þube Müdürlüðü’nün ilk gönüllüsü Meral Seçer, okuma yazma ve dikiþ kursiyerleri ile bir araya gelerek, keyifli bir sohbet yaptý. Okuma yazma öðrenen kadýnlarý tebrik eden Seçer, bunun çocuklar için de çok önemli olduðunu ifade ederek, “Anne güçlü olursa, çocuklar daha da güçlü olur” dedi.

Seçer, dikiþ kurslarýnda kadýnlarýn fikir alýþveriþinde bulunarak ürünleri çeþitlendirdiðini belirterek, þöyle devam etti:

“Bir arada olmak hoþ bir ortam yaratýyor. Böylece ev ortamýndan da biraz ayrýlmýþ oluyorsunuz. Mersin Büyükþehir Belediyesi Baþkanlýðýmýza, Kadýn ve Aile Hizmetleri Dairesi Baþkaný Þerife Haným’a, Havva Haným, Melike Haným ve personellerine yürekten teþekkür ediyorum. Böyle bir atölyenin olmasý hem bu tür faaliyetlerin gerçekleþmesini kolaylaþtýrýyor, hem de kendinizi daha güvende hissederek geliyorsunuz. Sonuçta belediyenin yeri diye çocuklarýnýzý rahat býrakýyorsunuz” dedi.

Kadýn ve Aile Hizmetleri Dairesi’nde bir gönüllük þubesi olduðunu ve ilk üyesinin kendisi olduðunu vurgulayan Seçer, “Ben burada gönüllü olarak çalýþýyorum. Kadýnlarýmýza neler yapabiliriz? Onlarýn hayata daha sýký tutunmalarý için, daha saðlam basmalarý için, çocuklarý için neler yapýlabilir noktasýnda fikir alýþveriþinde bulunuyoruz. Hareket noktasýnda da Büyükþehir devreye giriyor, biz de çalýþmalara destek veriyoruz. Ben þunu gördüm; sizler isteyip kendiniz baþarmýþsýnýz. Bunun için evin odasýnda bir yeri boþaltsanýz bile, yapmak istedikten sonra sizlerin her þeyi yapabileceðinize kesinlikle inanýyorum” diye konuþtu.

Meral Seçer, bir anket yapýlacaðýný ve ona göre de en çok talep edilen kursun açýlacaðýný belirtti. Seçer, ayrýca Alo 185 Teksin hizmetinin de detaylarýný aktararak, birçok konudaki talebi Büyükþehir’e aktarabileceklerini ve kýsa sürece cevap alabileceklerini kaydetti.

 “Okuma yazma bilmeyince kör gibi geziyorsunuz”

Okuma yazma kursiyeri Nurhayat Ekinci, hedeflerine adým adým yaklaþtýðýný ifade ederek, “Okuma yazma bilmeden tabii ki çok zor, bir yere gidemiyorsunuz, bir þey yazamýyorsunuz, bir þey okuyamýyorsunuz. Gözü kör insan gibi geziyoruz ortalýkta. Öðrenince haliyle tabii ki çok farklý oluyor. Kitap okuyabiliyoruz, mesaj yazabiliyoruz, herkesin ismini okuyabiliyoruz, gittiðimiz hiçbir yerde kaybolmuyoruz. Yani çok þey kattý bu kurs bize. Benim en büyük hedefim yazar olmaktý. Bu hedefimin peþinde gideceðim bundan sonra” dedi.  

Okuma yazma kursiyeri Kevser Bingöl, okuma yazma öðrendiði için çok mutlu olduðunu söyleyerek, “Hayatýmda çok þey deðiþecek. Kendi ayaklarýmýn üstünde duracaðým. Birçok hedefim var. Ýnþallah diploma alacaðým. Araba kursuna katýlacaðým. Hiç kimseye muhtaç olmadan, birçok þeye, hedefime ulaþacaðým. Okuma yazma, insan hayatýnda çok þey deðiþtirir. Faturalarýmý okuyorum, yatýrýyorum. Gelen aramalar, mesajlar… Tek baþýma çarþýya gelebiliyorum. Önceden tek baþýma çarþýya gidemiyordum. Kadýn, isterse her þeyi baþarýr”  diye konuþtu.

Bir diðer okuma yazma kursiyeri 33 yaþýndaki 4 çocuk annesi Semiye Kamal, okuma yazma öðrenince özgüveninin arttýðýný ifade ederek, “Bir hastaneye, bir yere gittiðimiz zaman daha iyi oluyor, baþkasýna sormuyorsun. Kendin de okumayý biliyorsun ve kendini özgüvende hissediyorsun. Çocuk okula gidiyor bir þey söylüyor sana, bilmezsen duruyorsun, çocuða da bir þey diyemiyorsun. Bunun devamýný isterim yani baþkalarý için” dedi.

“Ücretli çanta diktim, sattým”

Dikiþ kursiyeri Þehriban Durmaz, sürekli evde olduðunu, kursa baþladýktan sonra kendini psikolojik olarak çok iyi hissettiðini vurgulayarak, “Benim evde 2 çocuðum var. Biri 4 yaþýnda, biri 8,5 yaþýnda, bir de yatalak kaynanam var. Sürekli evdeyim ve psikolojim mahvolmuþtu artýk. Eþim ‘kurs açýlýyor, istersen sen de katýl’ dedi. Dikiþi bilmiyorduk, iðneyi bilmiyorduk. Þimdi ücret karþýlýðý çanta dikiyorum. Þu an her þey çok pahalý olduðu için, öncelikle çocuklarýma ve eþime kýyafet dikiyorum. Masraftan kurtuluyoruz” dedi.

“Gelir kapýsý olarak görüyorum”

Dikiþ kursiyeri Emsal Koçak ise “Büyükþehir Belediyesi’nin açtýðý kurslarda dikiþ öðrendik. Arkadaþlarla birlikte elbise, tunik, pantolonlar dikiyoruz. Gelir kapýsý olarak görüyorumBunun eðitimini de alýp, ileride ben de eðitmen olmak istiyorum” þeklinde konuþtu.

“Benim için hayaldi, gerçek oldu”

Dikiþ kursiyeri 2 çocuk annesi Kezban Kurt ise, daha önce hiç dikiþ bilmediðini ifade ederek, “Daha önce dikiþle hiç alakam yoktu, iðne iplikle hiçbir dikiþ yapamýyordum. Þimdi istediðim bütün ürünleri dikebiliyorum. Hayalini ettiðim elbiseyi çizip, kesip dikebiliyorum. Hocalarýmýz sayesinde, belediyemizin sayesinde. Benim için hayaldi gerçek oldu. Belediye baþkanýmýza ve bütün öðretmenlerimize, personellerine çok teþekkür ediyoruz” ifadesini kullandý.

 

 

Diðer Haberler ( 30 sonuç )

10 - 20 - 30 - 40 - 60 - 80 - 100 - 200 - 300

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Haklarý Saklýdýr.