Mobil | Tarsus Ekspres

Tarsus'ta Biyolojik Mücadelinin Yeri ve Önemi konulu konferans

Tarsus'ta Tarsus Ticaret Borsası ile Gıda,Tarım ve Hayvancılık Tarsus ilçe Müdürlüğü işbirliği üreticilere yönelik ‘'Biyolojik Mücadelinin yeri ve önemi ‘'konulu konferans düzenlendi.

Tarsus Ticaret Borsası Konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Kaymakam Hasan Göç,Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Tarsus ilçe Müdürü Hayri Erdoğan ile üreticiler katıldı.

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya,konferansta,tarımda rekabet, ihracat alanları ile çevre ve insan sağlığının daha güvenli olması noktasında biyolojik mücadelenin son derece önem arz ettiğini belirterek,’’Tarımın  tarihinin son 50 yılına baktığımız bugün gündemde olan bitkisel hiç bir hastalık yoktu. Bugün ise onlarca hastalık isimleri ile karşı karşıyayız. Bu tür hastalıkların önüne geçme noktasında biyolojik mücadele son derece önemli. İşin uzmanları bölgemizde ve ülkemizde çağın tekniklerini de kullanarak mücadeleyi en iyi şekilde yapmak gayreti içerisindeler' diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tarsus ilçe Müdürü Hayri Erdoğan, bu yıl içerisinde 32 üreticiye 2 bin 142 dekar alanda biyolojik ve biyoteknik ile mücadele konusunda ödeme yapıldığını ifade ederek,"Bakanlığımızca tarladan sofraya güvenilir gıda arzı, bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine  alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azatılması ve kalıntının önlenmesi için bitkisel üretimde Biyolojik ve Biyoteknik mücadele yapan üreticilere ( 2014/23) sayılı tebliğ uyarınca destekleme ödemesi yapılmaktadır.

2013 yılında İlçemiz genelinde 21 üreticimize bin 290 dekarlık alanda toplam 38 Bin 719 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

2014 yılı üretim döneminde ise bugüne kadar 32 üreticimizin toplam 2 bin 142 dekarlık başvurusu kabul edilmiş olup, turuncgil ve nar için başvuru tarihi 31.10.2014, örtüaltı tarım için 31.12.2014 tarihine kadar devam etmektedir."ifadelerini kullandı.

Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Tüfekli de  insan  hayvan ve  bitki sağlığını  tehdit eden hastalık ve zararlılara karşı zamansız, bilinçsiz ve gereğinden fazla ilaç kullanımının, insan ve hayvanlarda zehirlenmeer, gıda maddelerinde  ilaç kalıntıları, doğada var olan yararlı organizmaların öldürümesiyle doğal dengenin  bozulması, hastalık ve  zararlıların ilaçlara karşı dayanıklılık kazaması gibi birçok olumsuz etkileri  ortaya çıkardığını  ifade etti.

Tüfekli,bir yandan kimyasal mücadelenin meydana getirdiği  bu olumsuz sonuçlar, diğer yandan da doğada bulunan ve doğal biyolojik mücadeleyi sağlayan unsurların bolluğu ve doğadaki başarısı “biyolojik mücadele” çalışmalarına  ağırlık  verilmesini  desteklemektedir. Biyolojik mücadele uygulamalarında  en yüksek başarı parazitait, predatör ve  entomopatojenlerde  görüldüğünü belirtti.

Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğünden  Dr.Nazife Temel de  projedeki amaçlarının,doğal düşmanlar konusunda çiftçileri bilinçlendirmek farklı familyalara ait doğal düşmanlardan olan böcekleri tanıtmak,bozulmuş olan doğal dengenin yeniden oluşması konusunda farkındalık yaratmak ve biyolojik mücadele uygulamasının yaygınlaşmasına katkıda bulunarak sosyal bir sorumluluğu yerine getirmektir.Ayrıca bölgemizde yetiştiriciliği yapılan çok yıllık yada tek yıllık kültür bitkilerinde kullanılan tarımsal ilaç kullanımını azaltarak doğal dengeyi yeniden kurmak, temiz ve güvenli gıda temin ederek sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sunmaktır” dedi.

Diğer Haberler ( 80 sonuç )

10 - 20 - 30 - 40 - 60 - 80 - 100 - 200 - 300

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Hakları Saklıdır.