Mobil | Tarsus Ekspres

KOSGEB TARSUS TEMSİLCİSİ RASİM SARI İLE RÖPORTAJ

Tarsus Ticaret ve Sanayi odası Kosgeb Tarsus temsilcisi Rasim Sarı KOSGEB'in KOBİ'lere ve Girişimcilere yönelik destek programlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Ahmet Can Erdoğan : KOSGEB ne demektir?

 

Rasim Sarı      : Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı

 

Erdoğan: KOBİ ne demektir?

Sarı      : 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden, Yıllık net satış hâsılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 40 milyon TL yi aşmayan işletmeler ‘’ KOBİ ‘’ olarak tanımlanır.

 

Erdoğan                      : Girişimci ne demektir?

Sarı      : Bir iş fikrine dayalı olarak kendi işini kurmak isteyen gerçek kişileri ifade eder

 

Erdoğan                      : KOSGEB’ in Girişimcilik Destek Programından yararlanmak için ne yapmalıyım?

Sarı      : Öncelikle KOSGEB’ in düzenlediği 70 saatlik Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılıp sertifikanızı almanız gerekiyor. Tarsus İŞKUR Hizmet Müdürlüğü İle ortaklaşa düzenlediğimiz eğitimlere katılabilirsiniz.

 

Erdoğan                      : Eğitimler ücretli mi?

Sarı      : KOSGEB’in Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi katılımcılarından eğitime katılım ücreti alınmaz.

 

Erdoğan                      : Eğitime katılmak için mezuniyet şartı var mı?

Sarı      : Mezuniyet şartı yoktur.

 

Erdoğan          : Kuracağım işletmenin, eğitim aldığım şehirde olması mı gerekir?

Sarı      : İşletmenizi Türkiye’de herhangi bir yerde kurabilirsiniz.

 

Erdoğan                      : Mevcut işletmem için bu destekten faydalanabilir miyim?

Sarı      : Hayır. “Yeni Girişimci Desteği”nden yalnızca yeni kurulacak işletmeler faydalanabilir. Kuracağınız işletmenin vergi levhasında yazan işe başlama tarihinin sertifika tarihinden sonra olması gerekmektedir. Mevcut bir işletmeyi devralırsanız veya ortak olursanız bu destekten faydalanamazsınız. Ancak diğer KOSGEB desteklerinden (genel destek, Ar-Ge vs) faydalanabilirsiniz.

 

Erdoğan : Sertifikanın geçerlilik süresi nedir?

Sarı      : 70 saatlik Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katıldıktan sonra aldığınız sertifika, bu destek yürürlükte olduğu müddetçe geçerlidir. Yani sertifika aldıktan 5 sene sonra kurduğunuz bir işletme için eğer hala bu destek devam ediyorsa (uygulama esasları yürürlükte ise) yeni kurduğunuz işletme için desteğe başvurabilirsiniz. ANCAK;

            İşletme Kuruluş Desteği,

            Kuruluş Dönemi Makine Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği,

            İşletme Giderleri Desteğinden faydalanabilmek için Kurulduktan itibaren 1 yıl içerisinde KOSGEB’e müracaat etmeniz gerekir.

            ÖNCELİKLE İŞ PLANINIZI DOĞRU HAZIRLAYIP HAZIRLAMADIĞINIZDAN EMİN OLMALISINIZ.

Seçtiğiniz sektör KOSGEB in desteklediği sektörlerden biri mi?

Erdoğan                      : KOSGEB’in desteklediği sektörler nelerdir?

Sarı      : www.kosgeb.gov.tr adresinde desteklenen sektörler belirtilmiştir.

            KOSGEB hedef kitlesi:

•          Sanayi

•          İnşaat

•          Hizmet ve ticaret sektörleri 

-           Hedef kitle dışındaki sektörler:

•          Tarım, ormancılık, balıkçılık

•          Eğitim, sağlık

•          Bazı hizmet sektörleri (finans ve sigorta, gayrimenkul, veterinerlik, hukuk ve muhasebecilik faaliyetleri, sinema sektörü, sanat ve spor faaliyetleri, barlar, tavernalar, kokteyl salonları, diskotekler, birahaneler,kahve salonları, hamam, sauna, solaryum salonu, masaj salonu)

Erdoğan                      : İşletmeyi tek başıma kurmak zorunda mıyım, bir ya da birkaç ortakla işletme kurabilir miyim?

Sarı      : Sertifika sahibi olan kişinin şirket ortaklığının, kurulum sırasında ve KOSGEB’e başvuru sırasında en az % 30 olması gereklidir.

Erdoğan          : Kurulmuş bir şirketi devralsam Girişimcilik desteklerinden faydalanabilir miyim?

Sarı:     : Hayır faydalanamazsınız.

Erdoğan                      : İşletmemi kurdum ama başka bir yerde de sigortalı olarak çalışıyorum sorun olur mu?

Sarı      : KOSGEB Mevzuatına göre en az bir çalışan şartı aranmaktadır. (Bu işletme sahibi olabileceği gibi istihdam edilecek personel de olabilir.)

Erdoğan          : KOSGEB in desteğiyle aldığım makine ve teçhizatı başkasına satabilir miyim?

Sarı      : 3 yıl boyunca satamazsınız, elinizden hiçbir şekilde çıkaramazsınız. Örneğin; KOSGEB in desteğiyle bir bilgisayar aldınız, düştü kırıldı çöpe bile atamazsınız.(3 yıl boyunca)

Erdoğan                      : Sertifikamı birkaç kez kullanıp yeni işletmeler kurabilir miyim?

Sarı      : Hayır. Aldığınız sertifikayı yalnızca bir kez kullanabilirsiniz. Bu sertifika ile bir kez yeni girişimci desteğinden faydalandıktan sonra tekrar “aynı” desteğe başvuramazsınız. Ancak işletmeniz için KOSGEB’in diğer desteklerinden faydalanabilirsiniz.

Erdoğan                      : KOSGEB in bir sürü desteği var hepsini alabilir miyim?

Sarı      : ,Bir işletme, aynı anda,  en fazla üç adet destek programından faydalanabilir

Erdoğan                      : Yeni girişimci desteği kapsamında ne kadar destek alabilirim?

Sarı      : 30.000 TL hibe, 70.000 TL geri ödemeli olmak üzere destek alabilirsiniz. Ancak bu parayı almanın şartları ayrı ayrı belirlenmiştir. (aşağıdaki sorulara bakınız)

Erdoğan          : Destek kapsamındaki parayı peşin alabilir miyim?

Sarı      : Hayır. KOSGEB desteği kapsamında önce harcamalarınızı cebinizden yaparsınız, ardından gerekli evrakları hazırlayarak KOSGEB’e başvurduktan ve iş planınız onaylandıktan sonra destek kapsamında para alabilirsiniz.

Erdoğan                      : 30.000 TL’nin tamamını alabilir miyim?

Sarı      : 30.000 TL üst limittir ve üç bölümde alabilirsiniz:

1)İşletme Kuruluş Giderleri (3000 TL)

2) Makine Teçhizat, Ofis Donanımı ve Yazılım Desteği, (15.000 TL)

3) İşletme Giderleri Desteği.(12.000 TL)

 

Erdoğan          : İşletme kuruluş giderleri desteğini nasıl alabilirim?

Sarı      : 30.000 TL hibe desteği kapsamındaki işletme kuruluş giderleri desteğinin üst limiti 3.000 TL’dir. Yani işletme kuruluş işlemleri kapsamında yaptığınız harcamaların

 (işletme kuruluş aşaması noter masrafları, işletmenin ticaret/esnaf sicil kaydının yapılması, işletmenin sicil gazetesinde ilanı, ilgili odalara kayıt yaptırılması, işyeri açma ve çalışma izin ve ruhsatlarının alınması, fatura, irsaliye ve gider pusulası ve belgelerinin basımı ve tasdiki, yazar kasa, mali müşavir ve muhasebeci) ücretidir.

İlimiz 3.Bölge kapsamında olup toplam işletme kuruluş masraflarınızı 3.000 TL maksimum olarak; erkek girişimci için %70, kadın girişimci için %80 oranında geri alabilirsiniz.

Örneğin yukarıda sıraladığımız masraflarınızın toplamı 3.000 TL tutuyorsa, erkek girişimci 2.100 TL’yi tüm makbuz ve faturalarını ibraz etmek şartıyla KOSGEB’ ten talep edebilir. Bu miktarın üst limiti 3.000 TL’dir. Yani örneğin bir Limited Şirket kurarak, yukarıda yazdığımız şirket kuruluş masrafları toplam 5.000 TL olan bir erkek girişimci, 5.000 TL’ nin %70′ı olan 3.500 TL’yi değil, desteğin üst limiti olan 3.000 TL’yi KOSGEB’ ten talep edebilir. İşletme kuruluş giderleri kapsamında yaptığınız harcamalardan alacağınız destek tutarının 3.000 TL’nin altında kalması halinde desteğin kullanmadığınız kısmı, diğer bölümlere aktarılmaz, kapanır.

Erdoğan                      : Makine Teçhizat, Ofis Donanımı ve Yazılım Desteğini nasıl alabilirim?

Sarı      : Desteğin bu bölümünün üst limiti 15.000 TL’dir. İşletmenizin kuruluş tarihinden itibaren alacağınız işinizin yapılması ile doğrudan ilgili makine, teçhizat, ofis donanımı ve yazılımı alabilirsiniz. Tüm KOSGEB desteklerinde olduğu gibi bunda da yaptığınız alımın parasının tamamını önce siz ödersiniz. Ardından aldığınız makine teçhizat ofis donanımı veya yazılımın KDV hariç bedelinin  kadın-erkek girişimciye göre değişen oranlarda (%70-80) size ödenir. Bu destekte de 15.000 TL’lik üst limiti tamamladığınızda desteğin bu bölümü kapanır.

İşletme kuruluş esnasında maddi sıkıntıda olabilir. Bu durumda Fatura tutarının % 30 + KDV sini tedarikçiye ödemesi ve KOSGEB’e ibraz etmesi durumunda, işletmeye ödenecek destek ödemesi (faturanın kdvsiz tutarının  %70’i) tedarikçiye de ödenebilir.(Bayan girişimcilerde bu oran % 80)

Erdoğan          : İşletme Giderleri Desteğinden nasıl faydalanabilirim?

Sarı      : İşyeri Kirası, giderleri ve personel ücreti olmak üzere her ay için 1.000 TL toplamda 12.000 TL olan destekten iş planınız onaylandıktan sonra faydalanabilirsiniz. Diğer destekler gibi erkek ve kadın girişimciye %70-80 oranları bu destek için de geçerlidir.

Erdoğan                      : İşletmemi kurarken ödemeleri nasıl yapmalıyım?

Sarı      : Ödemeler banka aracılığı ile yapılır. Elden para ödemesi yapamazsınız.

 

 

Erdoğan                      : İşletmemi kurarken Kredi kartımdan harcama yapabilir miyim?

Sarı      : Kurduğunuz şirket şahıs işletmesiyse kendi kredi kartınızdan Harcama yapabilirsiniz. Eğer Limited Şirket ise şirkete ait kredi kartından harcamalarınızı yapabilirsiniz.

Erdoğan          : İşletmemi kurarken bankadan kredi çekebilir miyim?

Sarı      : Evet kredi kullanabilirsiniz.

Erdoğan                      : Sabit yatırım desteği 70 bin TL’yi hangi şartlarda kullanabilirim?

Sarı      : Destek başlangıç tarihinden itibaren 24 ay içinde alınacak makine ve teçhizat için verilir. Bankadan alınacak teminat mektubu karşılığı geri ödemeli olarak verilen bu desteğin üst limiti 70.000’dir.Destek kapsamında satın alınan/alınacak makine-teçhizat yeni veya ilk kullanıcı için düzenlenen satış faturası tarihi itibariyle en fazla 3 (üç) yaşında olabilir.Geri ödemeli destek kapsamında yapılacak geri ödemeler, desteğin başlangıç tarihinden sonraki 24 (yirmi dört) ayı ödemesiz olmak üzere, 3 (üç)’er aylık dönemler halinde 8 (sekiz) eşit taksitte yapılır.

Erdoğan          : Desteklerden faydalanırken dikkat etmemiz gereken başka kurallar nelerdir?

Sarı      : Tavsiyem, işletmenizi kurduktan sonra KOSGEB’e kayıt olmanız ve size atanan sorumlu uzmandan randevu alarak ve ona danışarak iş planınızı hazırlamanızdır. Böylece baştan doğacak çoğu sorunu yaşamazsınız. Ayrıca;

•          İşletmenin vergi levhası alındıktan sonraki harcama kalemleri destek kapsamındadır.

•          Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği için İşletme Kuruluşundan itibaren 12 ay içerisinde satın alınan/alınacak makine-teçhizat, yazılım ve ofis donanımı giderleri desteklenir.

•          İşletme Giderleri Desteği ve Sabit Yatırım Desteği için desteğin başlangıç tarihinden itibaren 24 ay içerisinde yapılacak harcamalar kurul kararına uygun biçimde desteklenir.

•          Tüm destek ödemelerinde KDV destek kapsamı dışındadır

•          İşletme sahipleri, ortakları ile bunların eşi, annesi, babası, kardeşi veya çocuğuna ödenen ücretler personel giderleri desteği kapsamında değildir.

 

 

 

Diğer Haberler ( 60 sonuç )

10 - 20 - 30 - 40 - 60 - 80 - 100 - 200 - 300

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Hakları Saklıdır.