Mobil | Tarsus Ekspres

MİLLETVEKİLİ ŞİMŞEK'İN AÇIKLAMASI

Mersin MHP Milletvekili Baki Şimşek TBMM 2020 yılı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda söz aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan Şimşek;” Çiftçilerin sorunları, yapımı tamamlanmamış baraj projeleri, çobanların sorunları, hayvancılıkla uğraşanlara yem ve mazot desteği verilmesi” gibi birçok farklı konuya değindi

Mersin MHP Milletvekili Baki Şimşek TBMM 2020 yılı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda  söz aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan Şimşek;” Çiftçilerin sorunları, yapımı tamamlanmamış baraj projeleri, çobanların sorunları, hayvancılıkla uğraşanlara yem ve mazot desteği verilmesi” gibi birçok farklı konuya değindi.

 

 

 

 

Şimşek konuşmasında; “Çiftçinin durumu gerçekten iyi değil. Benim bölgemde zirai ilaç ya da gübre satan firmalar kendi kasalarında emanet para bulunduruyorlar. Çiftçi borcunu o emanet parayla yatırıp birkaç gün içerisinde  kredi yenilemesi yapıyor. Borcunu artırarak, limitini yükselterek... Bize de "Banka müdürünü ara, 500'se bizim limiti 600 yapsın, 700 yapsın." diye ricacı oluyorlar. Bunu zaten Ziraat Bankasındaki ve diğer bankalardaki kullanılan tarımsal kredilerden de görebileceksiniz.

     Bu konuda mutlaka çiftçi desteklenmeli ama bana göre, destek şekilleri değiştirilmeli. Örneğin, zeytinyağının litresi 18 lira, 80 kuruş destek vereceğiz 19 lira olacak. Çiftçi için zeytinyağının 18 lira yerine 18,80 ya da 19 lira olması çok bir şeyi değiştirmeyecek. Bu paraları çiftçilere vereceğimize çiftçinin köklü problemlerini çözebilecek projelere aktarabilirsek, örneğin sulama suyu projelerine veya elektrikle sulanan yerlerde bununla ilgili desteklere ayırabilirsek problem kökten çözülmüş olur. Verilen destek ciddi rakamlar, tarıma ayrılan yıllık kaynak en az 15-20 milyar, belki daha fazla ama bunlar hep küçük rakamlar olduğu için çiftçinin ve tarımın hiçbir sorununu çözmüyor. Bana göre, bu destekler problemi çözecek. Mesela, benim bölgemde yarım kalmış  5 tane baraj var. Bir Pamukluk Barajımız var, Türkiye'nin gövde yüksekliği olarak 3'üncü büyük barajı. Hem sulama suyunda kullanılıyor hem elektrik üretiliyor hem de Tarsus ve Mersin'in içme suyunu karşılıyor. Sadece Mersin Büyükşehir Belediyesi yıllık 85 milyon elektriğe para ödüyor. Bu baraj biterse  85 milyon para devletin kasasında kalacak, belediyenin kasasında kalacak. Onun için öncelikle Pamukluk Barajı olmak üzere diğer baraj projeleri biran önce bitirilmelidir

    Sayın Bakanımız, sağ olsun, destek olmaya çalışıyor ama biraz şansızlıklar var. Müteahhidi biri iflas etti, öbürü iş bıraktı ama Pamukluk Barajı bölgenin vazgeçilmezi Mersin için.

    Aynı şekilde Aksıfat Barajı, Değirmençay Barajı, Sorgun ve Alaköprü Barajları var. Bunların çoğunluğu bitmiş ya da bitme noktasında ama henüz sulama suyuyla ilgili veya türbinlerle ilgili gerekli yatırımlar yapılmamış. Çok büyük paralar gerekmiyor bunlara. Zamanında  çok proje başlamış. 100 tane gölet başlamış. Bana göre,  kaynak kısıtlıysa 100 tane göleti başlatmak doğru bir şey değil, önce barajı bitirmemiz lazım, kaynağı sağlam olan yerleri bitirmemiz lazım.  Yani Mersin'le ilgili, çiftçiye destek vereceğinize, sadece bu barajları bitirin yeter” 

 Şimşek; “Hep Afgan çobanlar gündem oluyor, konuşuluyor; 150 bin Afgan çobana aileleriyle beraber Türkiye'ye yerleşim verilmesi konuşuluyor. Bu doğru bir yaklaşım olmaz. Siz sadece çobanlardan BAĞ-KUR primi almayın yeter. Çobanlar,  dağların bekçiliğini yapıyorlar. Bu çobanlardan  prim almayın Yörük kültürü devam eder, yoksa Yörük kültürü bitiyor. Toros Dağları'nın her yerinde Afgan çobanlar var şu an. Bunlara destek verileceğine bizim yerli çobanlarımıza destek verilsin, bunlardan BAĞ-KUR primi almayın ve Yörük kültürü devam etsin. Sadece bunu almadığınız zaman, bu destek bile onları o dağlarda tutmaya yetecektir.

    Bakın, Maraş'tan Antalya'ya kadar olan sınırlarda orman yangınları bile olmaz çünkü çobanlar ormanların da bekçiliğini yaparlar”

    Şimşek; “Ben çiftçiye böyle parçalı destekler vermektense çiftçinin sulama suyunda, elektrikte ciddi bir indirim yapılmasını daha yerinde buluyorum. Çiftçinin suyu elektriği olsun, başka türlü destek vermeyin siz, çiftçi üretir.  Hayvancıya da  Yem ve mazot desteğini verin, öbür türlü süt kilo başına şunu verdik, ete ton başına bunu verdik, bunlar gerçekten ciddi bir şey teşkil etmiyor. Bunlar yok olup gidiyor. Bunu yapıncaya kadar asıl problemin kaynağını çözelim. Çiftçinin sulama suyunu çözelim, elektriğini çözelim; hayvancının yemini çözelim. Bunları ucuz verelim ve olayı kökten çözmüş olacağız” dedi”

   

 

 

 

Diğer Haberler ( 40 sonuç )

10 - 20 - 30 - 40 - 60 - 80 - 100 - 200 - 300

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Hakları Saklıdır.