BAKİ ŞİMŞEK; MERSİN'İN SORUNLARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Mersin Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Baki Şimşek TBMM genel kurulunda görüşülen 2020 yılı bütçe görüşmeleri sırasında MHP grup adına meclis kürsüsünde söz aldı
Mersin Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Baki Şimşek TBMM genel kurulunda görüşülen 2020 yılı bütçe görüşmeleri sırasında MHP grup adına meclis kürsüsünde söz aldı.
Merkezi yönetim bütçesi üzerine konuşan Şimşek ; Mersin’in tamamlanmamış baraj projelerini, Çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları ve Mersin’de ki işsizlik oranın fazla olması gibi birçok konuya değindi. Mersin’in bir kültür mozaiği olduğunu belirten Şimşek ; Hebilli Köyünde ki tarihi binanın restore edilerek, sahip çıkılmasının hem turizm hem de kültürel açıdan Mersin’e büyük yarar sağlayacağını vurguladı.
Milletvekili Şimşek konuşmasının devamında ; “ Mersin'de 5 tane baraj var; Adana'dan Antalya'ya kadar olan bütün vadiyi sulayabilecek bir potansiyele sahip. 5 tane barajın inşaatına aynı anda başlayacağımıza bunun 3 tanesini bitirseydik. Bir tanesi kendi köyümde olan Pamukluk Barajı, Türkiye'nin 3'üncü büyük barajlarından bir tanesi. Sayın Bakanımız "2013 yılında açılışını yapacağız." dedi ama her yıl bir yıl sonrası için yeniden söz veriliyor. Şu anda 2019 yılındayız ,2020 yılında bu barajın bitmemiş olduğunu bu kürsüden yeniden konuşmak istemiyorum Sayın Bakanım.
Pamukluk Barajı; hem elektrik üretecek hem sulamada kullanılacak hem de 2 milyon nüfuslu bir kentin içme suyu bu barajdan cazibeyle karşılanacak. Sadece sulamayla ilgili 85 milyon liralık elektrik faturası ödeniyor. Belki bu baraja 85 milyon lira harcansa baraj bitecek; hem elektrik üretecek hem de 85 milyon liralık elektrik parası ödemekten devlet kurtulacak. Pamukluk başta olmak üzere, Mersin'deki Sorgun ve Aksıfat barajlarımız, yine Anamur'daki Alaköprü Barajı'mızın ivedi olarak bitirilmesini istiyoruz.
“ÇİFTÇİYE ; SU,ELEKTRİK,TOHUM,GÜBRE VE UCUZ MAZOT VERELİM”
Çiftçinin en büyük derdi su, elektrik, tohum ve gübre, bir de ucuz mazot istiyor. Çiftçiye verilen diğer desteklerden çok bir fayda sağlanmıyor. Yani Mersin'deki 100 bin çiftçiye kişi başı beşer yüz lira ya da biner lira para vermek, çiftçinin problemini çözmüyor Sayın Bakanım.
Mersin; keçi, koyun üretiminde Türkiye'de 1'inci sırada. Dün, Mersin'in Mut ilçesinden bir çoban arkadaşımız bana bir video göndermiş; Yapıntı köyünden Muhammet Şahin diye bir arkadaşımız. "Devletimiz Torosların bekçiliğini yapan bizim Yörüklerimizin sadece sigortasını karşılasın." diyor Sayın Bakanım ve siz de Konyalısınız, Toroslardaki Yörüklerin yaşam standardını biliyorsunuz. "Devasa çiftliklere milyonlarca liralık kredi verilmesine gerek yok. Keçi beslediğim ağılımın maliyeti tekneleriyle beraber 10 bin lira. 10 bin liraya ben keçime, koyunuma ağıl yapabiliyorum. Milyonlarca lira verilen keçi çiftlikleri, koyun çiftliklerinin hepsi kapısına kilit vurmuş; içerisinde 1 tane keçi, koyun yok çünkü krediyle yapılmış, işten anlayan insanlar tarafından yapılmamış." diyor. Bizim Çukurova'da, Toroslarda yaşayan Yörüklere sahip çıkmamız gerekiyor Sayın Bakanım. Bu Yörüklerin hem sigorta primlerini karşılamamız hem de bunlara yem desteği vermemiz gerekiyor. Bölgede ciddi sıkıntılar yaşanıyor ve Yörük kültürü inanın yok oluyor. Hayvancılığa ciddi destek vermemiz lazım. Bu çobanlara, sadece yem desteği, sigorta desteği verelim, birazcık da mazot desteği verelim. Hayvancılıkla ilgili o, diğer devasa şirketlere verilen kredilere hiç gerek yok. Ben gidip gelirken hep görüyorum özellikle Ereğli bölgesindeki o çiftliklerin inanın çoğunluğu boş şu anda, çoğunluğunda üretim yapılmıyor Sayın Bakanım.
“MERSİN’DE İŞSİZSİZLİK ORANI %20 ‘NİN ÜZERİNDE”
Mersin, Türkiye'nin en gelişmiş illerinden biri gözüküyor ama Mersin, çok göç aldığı için Türkiye'de, işsizliğin resmî anketlere göre yüzde 20'nin üzerinde olduğu en çok işsizlik olan illerden bir tanesidir. 400-500 bine yakın Suriyeliyi göçmen olarak misafir eden bir il ve Mersin'in Tarsus dışında hiçbir ilçesinde doğal gaz yok. Erdemli, Anamur, Silifke, Aydıncık, Bozyazı, Mut ve Çamlıyayla doğal gaz bekliyor Sayın Bakanım. Doğal gazı bizim yöremizdeki çiftçiler sürekli turfanda üretim yaptığı için seralarında da kullanmak istiyorlar ve bununla ilgili de ziraat odalarımız, çiftçi birliklerimiz sürekli bizleri arıyorlar, "Erdemli'ye, Anamur'a, Silifke'ye bir an önce doğal gaz gelsin." diyorlar. Firmalar buraya yatırım yapsınlar. Buraya doğal gaz geldiği takdirde hem vatandaşlarımız bunu ısınma amaçlı kullanacaklar hem de Mersin tarımı daha da ayağa kalkacak, Türkiye'nin en çok yaş sebze meyve ihracatı yapan iliyiz ama daha da iyi durumlara geleceğiz. Bu konuda da Mersin'e gerekli desteğin verilmesini bekliyorum Sayın Bakanım.
“MERSİN’DE HER TÜRLÜ GASTRONOMİ, MUTFAK KÜLTÜR ZENGİNLİĞİ VARDIR”
Mersin kültüründe Halep'i görürsünüz, Beyrut'u görürsünüz, Şam'ı görürsünüz, Hatay'ı görürsünüz, Urfa'yı, Adıyaman'ı görürsünüz, Mersin'e yüz yıl önce Girit'ten gelen Girit Türklerini görürsünüz. Mersin'de her türlü gastronomi, mutfak kültür zenginliği vardır ama Mersin'de yaşayan özellikle Girit Türkleri hemşehrilerimizin bu Girit mutfağı çok zengin. Mersin'in Hebilli köyünde tarihî, biraz yıkılmış bir binamız var. Anıtlar Kuruluna bir talimat vererek Hebilli köyündeki binanın restore edilerek Girit kültürüne ve Girit mutfağına hitap edecek bir şekle getirilmesi konusunda vatandaşlarımızdan talep var. Mersin'den insanlar, hafta sonları, o Girit köylerine kahvaltı yapmaya, yemek yemeye, Girit kültürünün lezzetine bakmaya gidiyorlar. Kurulumuz bununla ilgili bir öncelik alır, buranın restorasyonuyla ilgili bir çalışma başlatırsa Mersin adına, hem Mersin'in turizmi adına, hem tanıtımı adına güzel olacaktır diyorum. Yüce meclisi saygıyla selamlıyor, 2020 bütçesinin hayırlı olmasını diliyorum.” İfadelerini kullandı.
Diğer Haberler ( 10 sonuç )
10 -
20 -
30 -
40 -
60 -
80 -
100 -
200 -
300
- TARSUS'TA YILBAŞI PAZARI BAŞLIYOR
- TARSUS BELEDİYESİ'NİN TİYATRO GÖSTERİMLERİ YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
- Genç Nida Kız Öğrenciler Kuranı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Yapıldı
- Tarsus'ta Ev Yangını
- Borsa Başkanı Teke''Süt inekleri mecburen kesiliyor''
- Başkan Seçer'in vefat eden kardeşi Uğurcan Seçer'in üçüncü gün mevlidi yapıldı
- TARSUS'TA YILBAŞI PAZARI BAŞLIYOR
- Mersin Oda/Borsa Başkanları Silifke'de bir araya geldi
- TSO Yüksek İstişare Kurulunu oluşturdu
- Kaymakam Akyüz, Tarsus Kız Öğrenci Yurdunu Ziyaret Etti