Mobil | Tarsus Ekspres

MESKİ'NİN KATILIM PAYI BİR KEREYE MAHSUS ALINIYOR

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Belediye Meclisi Toplantısı'nda MESKİ'nin ilk aboneliklerde bir kereye mahsus tahsil ettiği katılım payıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Belediye Meclisi Toplantısı’nda MESKİ’nin ilk aboneliklerde bir kereye mahsus tahsil ettiği katılım payıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

 Başkan Seçer, “Konuya muhatap olan kişi sayısı son derece az. Çıkan gürültü son derece fazla. Bir yeni ev aldınız. Gideceksiniz su abonesi olacaksınız. Bir kereye mahsus katılım payı alınıyor. Evin metrekaresi, cephesi ve sairesi birçok veriler değerlendiriyor ve ortaya bir rakam çıkıyor. Bu rakam katılım payı olarak alınıyor. Şu an yüzde 1 su için, yüzde 1 kanalizasyon için alıyoruz” dedi. Seçer, katılım payının içme suyu şebekeleri ve kanalizasyon yatırımları için alındığını da vurgulayarak, “Biz bu işi popülizmle götürürsek bu yatırımları yapamayız” ifadelerini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat Ayı Birinci Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Başkan Seçer, Belediye Meclisi Toplantısı’nda MESKİ’nin ilk aboneliklerde bir kereye mahsus tahsil ettiği katılım payıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, “Konuya muhatap olan kişi sayısı son derece az. Çıkan gürültü son derece fazla. Bir yeni ev aldınız. Gideceksiniz su abonesi olacaksınız. Bir kereye mahsus katılım payı alınıyor. Evin metrekaresi, cephesi ve sairesi birçok veriler değerlendiriyor ve ortaya bir rakam çıkıyor. Bu rakam katılım payı olarak alınıyor. Şu an yüzde 1 su için, yüzde 1 kanalizasyon için alıyoruz” dedi. Katılım payının içme suyu şebekeleri ve kanalizasyon yatırımları için alındığını vurgulayan Başkan Seçer, “Biz bu işi popülizmle götürürsek bu yatırımları yapamayız” ifadelerini kullandı.

Düşük gelirli yurttaşların yaşadığı yerlerde “Mahalle Mutfağı” kurulacak

İdareden gelen 24 teklif ile komisyonlardan gelen 12 raporun görüşüldüğü meclis oturumunda, Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulacak Mahalle Mutfakları’nda vatandaşlara sunulacak yemeklerin fiyatlarının belirlenmesine ilişkin teklif, komisyonlara sevk edildi.

Teklif üzerine söz alan Başkan Seçer, “Düşük gelirli yurttaşlarımızın yaşadığı bölgelerde, örneğin; Toroslar Engelsiz Yaşam Merkezi yanındaki alanda Mahalle Mutfağı kuracağız. Yemek Aşhanemiz’de yapılacak. Yüzde 50 biz sübvanse edeceğiz. Doyurucu bir porsiyonun vatandaşa maliyeti 3 lira olacak. İsteyen gelip yiyebilecek. Yemek miktarı belli bir kapasitede. İsteyen vatandaşım gelip orada yiyebilir. Ayrıca çok yoksul yurttaşlarımıza bedelsiz olarak da verilecek. Bizim envanterimizde yoksulluk haritası var. Hangi mahallede, hangi hanede neler oluyor bunun farkındayız. Planlamalarımızı da buna göre yapıyoruz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat Ayı Birinci Oturumu’nun dilek ve temenniler bölümünde meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Başkan Seçer, su abonelikleri, Belediye’ye ait mülklerin kiraları ve engellilere yönelik çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bir Belediye Meclisi üyesinin su faturaları ve ilk aboneliklerde alınan katkı payıyla ilgili hatırlatmaları üzerine de Başkan Seçer, şöyle devam etti:

“Size bir fatura geldi. Bu faturayı ödemediniz. Hemen suyunuz kesilmez. İkinci faturada da kesilmez. Depozitonuz geçene kadar kesilmez. Dolayısıyla bir süreç var. Bizim böyle bir derdimiz yok, dosya açalım, avukata verelim, semeriyle seksene patlasın, böyle bir derdimiz yok. Tarife Yönetmeliği Meclis’ten geçti. Meclis’in ortak kararıyla bu katılım payı alınıyor. Bu konuda yanlış bilgiler var. Bilgi kirliliği var. Konuya muhatap olan kişi sayısı son derece az. Çıkan gürültü son derece fazla. Sanki bir konut var, kiracı geldi katılım payı alındı, 2 ay sonra bir başka kiracı geldi, ondan da alındı. Böyle bir şey yok. Yeni bir ev aldınız. Gideceksiniz su abonesi olacaksınız. Bir kereye mahsus katılım payı alınıyor. Evin metrekaresi, cephesi ve sairesi birçok veriler değerlendiriyor ve ortaya bir rakam çıkıyor. Bu rakam katılım payı olarak alınıyor. Şu an yüzde 1 su için, yüzde 1 kanalizasyon için alıyoruz. Ama hesaplamalar neticesinde dairelere göre çok yüksek rakamlar da çıkabiliyor. Şu anda aldığımız para, emlak vergi değerinin yüzde 2’sini geçmesin dedik ve yüzde 2’sini alıyoruz. Daha önce alınan rakam seyyanen alınıyor, bu kez de şöyle bir adaletsizlik ortaya çıkıyor. Daha düşük değere sahip ev ile lüks evden aynı rakam alınıyor. O zaman da yoksul vatandaş itiraz ediyor. Bize verilen en yüksek limiti almıyoruz. Diyorsunuz ki, sular bazı bölgelerde yüksek katlara çıkmıyor. Neden çıkmıyor? Bazı bölgelerde kanalizasyon yola akıyor. Bazı bölgelerde arıtma tesisi yok. Biz bu yatırımları neyle yapacağız. Biz bu işi popülizmle götürürsek bu yatırımları yapamayız. Yüksek katlara su çıkmamasının sebebi ekonomik ömrü tükenmiş tesisatlar. Bunları değiştirmek lazım. Bunun için de bir bedel lazım. Kanun da bunun için ‘Al’ diyor. Eğer bir sokağa, bir caddeye yatırım yaptıysan bir kereye mahsus ‘Al’ diyor. Tamamen yaptığımız bu. Üzerinden bir geçelim, düzeltme yapılabiliyorsa yapalım.”

 

 

 

 

 

 

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Hakları Saklıdır.