Berbere, terziye, manava doktor şartı getiren uygulama en az bir yıl ertelenmeli
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, az tehlikeli alanlarda faaliyet gösteren ve 50'den az çalışanı olan işyerlerine 1 Temmuz itibariyle iş güvenliği ve sağlığı hizmeti verilmesi yükümlüğü getirildiğini söyledi
Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, 2012 yılında çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında, az tehlikeli alanlarda faaliyet gösteren ve 50’den az çalışanı olan berber, manav, terzi gibi iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmeti verilmesini esas alan ancak hükümet nezdinden yaptıkları girişimler ile önce 2017 yılına, ardından çıkarılan torba yasayla 2020 yılı temmuz ayına ertelenen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun yeni bir yasal düzenleme yapılmaması halinde yarın (1 Temmuz) itibarı ile yürürlüğe gireceğini söyledi.
Az tehlikeli alanlarda faaliyet gösteren ve 50’den az çalışanı olan berber, manav, terzi gibi iş yerlerinde iş güvenliği ve sağlığı hizmeti verilmesini esas alan kanunun yaşanan pandemi sürecinin göz önünde bulundurularak yeniden ertelenmesi konusunda hükümete talepte bulunduklarını ifade eden Başkan Dinçer, “ Şu an hiçbir esnafımız yanında doktor çalıştırma ve iş güvenliği hizmeti verme imkanına sahip değil. Bu kanun en az bir yıl daha ertelenmeli” dedi.
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, az tehlikeli alanlarda faaliyet gösteren ve 50’den az çalışanı olan işyerlerine 1 Temmuz itibariyle iş güvenliği ve sağlığı hizmeti verilmesi yükümlüğü getirildiğini söyledi. Dinçer, yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa 50’den az çalışanı olan, terzi, manav, market, berberlerin bu kapsamda olacağını, tek bir çalışanı dahi olsa tüm işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmeti vermesi yükümlülüğüne tabi olacağını ifade etti.
Dinçer, iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmeti verilmesinin hizmet alımı veya işverenin kendisinin eğitim alması yoluyla olacağına vurgu yaparak, “Eğitim alan bir işveren, işyerindeki sağlık gözetimi dışındaki hizmetleri verebilecek. Buna göre, işveren veya işveren vekili, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’yle protokol imzalamış kurum, kuruluşlar veya üniversiteler aracılığıyla verilen eğitimlere dahil olabilecek. Bu eğitimlere herhangi bir mezuniyet şartı aranmaksızın, 18 yaşını dolduran herkes katılabilecek. Buradan e-sertifika alınması yeterli olacak. Sağlıkla ilgili süreçleri ise kamu sağlık kurumları veya aile hekimlerinden takip edebilecek. Eğitim almayan işverenler, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarından hizmet alımı yapmak zorunda olacak” dedi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüs salgının yarattığı ekonomik çöküntüden en çok etkilenen esnaf sanatkarlara getirilen bu yükümlülüğün kendileri için ağır olacağını söyleyen TESK Denetim Kurulu üyesi ve Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, yurt genelinde yaklaşık 1 milyon işyerinin bu zorunluluk kapsamında olacağını anımsattı. Dinçer “ Tüm dünyayı etkisi altına alan Corono Virüs salgınının yarattığı ekonomik çöküntüden en çok etkilenen kesimin esnaf ve sanatkar olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak, bu uygulamanın en az bir yıl daha ertelenmesi yönünde hükümetimize talepte bulunduk. Pandemi sürecinde hiçbir esnaf sanatkarımız bu yükün altından kalkacak ekonomik güce sahip değil. Bu yükümlülük esnaf sanatkarlarımız için altından kalkamayacağı ek maliyet demek. Kimsenin şu ortamda iş güvenliği uzmanı tutma durumu yok. Önümüzü görmemiz gerekiyor. Umarım gerekli uzatma imkanı sağlanır” diye konuştu.
2012 yılında çıkarılan Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için getirilen yükümlülüklerin önce 1 Temmuz 2016’da başlatılması benimsenmişti. Daha sonra bu tarih 2017 yılına ve çıkarılan bir torba yasayla da 2020 yılı temmuz ayına ertelendi.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’yla işyerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli şekilde üç sınıfa ayrılarak, işyerlerinin tehlike sınıflarına göre kademeli olarak iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırması yükümlülüğü getirilmişti. Az tehlikeli sınıfta yer alan ve çalışan sayısı 50’den az olan işyerleri ve bazı kamu kurumları içinse bu yükümlülük yapılan yasal değişiklikle 1 Temmuz 2020 tarihine ötelenmişti.
Diğer Haberler ( 20 sonuç )
10 -
20 -
30 -
40 -
60 -
80 -
100 -
200 -
300
- TARSUS'TA YILBAŞI PAZARI BAŞLIYOR
- TARSUS BELEDİYESİ'NİN TİYATRO GÖSTERİMLERİ YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
- Genç Nida Kız Öğrenciler Kuranı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Yapıldı
- Tarsus'ta Ev Yangını
- Borsa Başkanı Teke''Süt inekleri mecburen kesiliyor''
- Başkan Seçer'in vefat eden kardeşi Uğurcan Seçer'in üçüncü gün mevlidi yapıldı
- TARSUS'TA YILBAŞI PAZARI BAŞLIYOR
- Mersin Oda/Borsa Başkanları Silifke'de bir araya geldi
- TSO Yüksek İstişare Kurulunu oluşturdu
- Kaymakam Akyüz, Tarsus Kız Öğrenci Yurdunu Ziyaret Etti
- Tarsus'ta Vatan ve Kahramanlık Buluşması programı
- TARSUS KÜLTÜR MERKEZİ'NİN ADIMLARI TARSUSLULARLA ATILIYOR
- İnak'dan Işlılar'a hayırlı olsun ziyareti
- Vali Pehlivan, Şişecam Düzcam Tarsus Fabrikasını ziyaret etti
- TARSUS OSB'NİN GENİŞLEME ALANINA ONAY VERİLDİ
- Kaymakam Akyüz Kurumları denetimlerine başladı
- BAŞKAN SEÇER, KARDEŞİNİ SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
- Tarsus Üniversitesi Rektörlüğüne Özen atandı
- BARBAROS MAHALLESİ'NE YENİ PARK COŞKUYLA AÇILDI
- Tarsus'ta Hafıza Korteji Hazırlıkları Hız Kesmeden Devam Ediyor