Mobil | Tarsus Ekspres

HER “YÖREDEN” TATLAR BU “KAFE”DE

“YÖREDEN KAFE, KADIN EMEĞİNİN EKONOMİK DEĞER KAZANDIĞI BİR MEKAN OLACAK”

Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Yöreden Kafe”yi hizmete açtı. Yenişehir İlçesi Öğretmen Evi karşısında yer alan Yöreden Kafe, Mersinliler’e Toroslar’ın yöresel lezzetlerini Akdeniz’in mavi sularına karşı tatma olanağı sunuyor. Kafede konuklara sunulan yöresel yiyeceklerin büyük kısmını kadınlar hazırlıyor. Mersinden Kadın Kooperatifi üyelerinin ürettiği ürünler hem sofralarda yer alıyor, hem de dileyenlere perakende satılıyor. Kafeye gelenler yöresel lezzetleri temiz ve şık bir mekanda, uygun fiyatlarla tatma olanağı buluyor.

Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev alan iç mimar Gülbin Uyan, “Mersinliler’in ve Mersin’e gelenlerin bu yöreye özgü lezzetleri deniz kenarında yiyebilecekleri bir mekan olsun istedik. Hem şık, hem uygun fiyatlı hem de kadınlarımızın emeklerinin ekonomik değer kazandığı bir mekan yaratılmış oldu” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bir yıl içerisinde Kültür Park’a kazandırdığı Limon Kafe, Kır Kahvesi, Bizden Kafe ve Bakkal’ın ardından yeni bir kafe daha Mersinliler’in hizmetine açıldı. Yenişehir İlçesi Öğretmen Evi karşısında faaliyet gösteren ve uygun fiyatlarıyla her kesime hitap eden Yöreden Kafe, Toroslar’dan gelen lezzeti Akdeniz esintisiyle buluşturuyor.

Hem modern hem geleneksel: Yöreden Kafe

Yöreden Kafe’de yer sofraları ve ahşap masalar ile sandalyeler yer alıyor. Avizelerde ise kamış sepetler kullanılmış durumda. Saksılarda biberiyeler masaları süslüyor. Raflarda ise el yapımı salçalar, reçeller ve zeytinler bulunuyor. El yapımı ürünler hem yemeklere katılıyor hem de satışa sunuluyor. Mekanın içerisindeki sıkma sacının başında bir ‘sıkmacı teyze’ oturuyor.

Yöresel ürünlerden oluşan zengin menü

Masalarda ‘QR Kod’ yer alıyor. Yöreden Kafe’nin misafirleri telefonlarına bu kodu okutarak saniyeler içerisinde zengin menüye ulaşabiliyor. Bu sistem, ‘menü bekleme’ sorununu ve teması ortadan kaldırıyor. Menülerde, kahvaltıdan salatalara, içeceklerden sıcak yemeklere geniş bir yiyecek-içecek seçeneği sunuluyor. Piyasada 1 kişilik serpme kahvaltı ortalama 30-35 lira aralığındayken, Yöreden Kafe’de 2 kişilik serpme kahvaltı 25 liradan sunuluyor. Menüde bazlama, yoğurtlu kızartma, içli köfte, zeytinyağlı tabağı, yüksük çorbası, kiremitte köfte, çökertme kebabı, ev yapımı şalgam ve tantuni gibi çok sayıda ürün yer alıyor.

Kadınların emeği Yöreden Kafe’de ekonomik değere dönüşüyor

Mersinden Kadın Kooperatifi bünyesinde üretim yapan kadınların da ürünleri Yöreden Kafe’de satışa sunuluyor. Silifke İlçesi’nin Balandız Mahallesi’nde hasat edilen sarı buğdaylardan elde edilen bulgur, Silifke’nin kokulu çileğinden yapılan çilek reçeli, Arslanköy’ün domateslerinden üretilen domates salçası bu ürünler arasında bulunuyor. Bunların yanı sıra şeftali reçelinden vişne reçeline geleneksel birçok lezzet raflarda yerini alıyor. Böylece satın alınan her ürün kadınların bütçelerine katkı sunuyor.

“Bu yöreye özgü lezzetleri deniz kenarından yiyebilecekleri bir mekan olsun istedik”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı’nda görev alan iç mimar Gülbin Uyan, Yöreden Kafe için düşündükleri konsepti anlatarak, “Mersinliler’in ve Mersin’e gelenlerin bu yöreye özgü lezzetleri deniz kenarında yiyebilecekleri bir mekan olsun istedik. Çünkü sıkma, fındık lahmacun ve benzeri yöresel ürünlerimizi yemek için ya yaylalara gitmemiz gerekiyor ya da deniz kenarından uzun bir yol kat etmeniz gerekiyor. Aslında mekanın bu ihtiyaca cevap vermesini istedik” dedi.

“Hem şık hem uygun fiyatlı”

Mekanın menüsünde yer alan yöresel ürünlere ve uygun fiyatlara da değinen Uyan, “Başkanımız Vahap Seçer’in Adnan Menderes sahili şeridinde her bütçeye, her kesime hitap eden mekanlar yapma, böylece sahili toplumun her kesimine açma arzusunu bilerek bu fikirleri üretiyoruz. Yöreden Kafe ile Başkanımız’ın da istediği gibi hem şık hem uygun fiyatlı hem de kadınlarımızın emeklerinin ekonomik değer kazandığı bir mekan yaratılmış oldu” diye konuştu.

“Mekanın konseptin önüne geçmesini istemedik”

Uyan, Yöreden Kafe’nin tasarım sürecinden de bahsederek, “Mekanı tasarlarken mevcut cephe kaplamasını koruduk. Yani sadece çatı izolasyonu ve benzeri iyileştirmelerini yaparak strüktürü bozmadık. İç mekanı ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden planlayıp, hem kafe hem yöresel ürün satışı konseptlerini ön plana çıkarmaya çalıştık. Mekanın bu konseptin önüne geçmesini istemedik. Tasarımda kullandığımız malzemeleri bu konseptin önüne geçmeyecek şekilde seçtik. Yine mobilya tasarımlarımızı da doğal malzemelerden yaparak doğallık konseptini pekiştirmek istedik” ifadelerine yer verdi.

Diğer Haberler ( 40 sonuç )

10 - 20 - 30 - 40 - 60 - 80 - 100 - 200 - 300

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Hakları Saklıdır.