Mobil | Tarsus Ekspres

TARSUS PAMUKLUK BARAJI'NDAKİ ÇALIŞMALAR MEMNUNİYET VERİCİ DÜZEYDE

MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin sulama, enerji ve içme suyu temininde kullanılmak amacıyla Tarsus'ta yapımı devam eden Pamukluk Barajı inşaatında incelemelerde bulundu

Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Mersin’in Tarsus ilçesinin 30 km kuzeybatısında Berdan Nehrinin Pamukluk Çayı ve Cehennem Deresi kolu üzerinde sulama, içme suyu ve enerji maksatlı, ön yüzeyi betonarme kaplı kaya dolgu tipinde inşasına başlanan Pamukluk Barajındaki hızlı çalışmayı görmekten son derece memnun olduklarını belirtti.

 

2060 YILINA KADAR İÇME SUYU TEMİNİ

Yıllık 282 milyon metreküp su depolama hacmine ve yıllık 128 milyon metreküp içme suyu kapasitesine sahip olacak Pamukluk Barajının tamamlanması ile 184 bin dekar zirai araziye sulama suyu temin edilecek. Ayrıca baraj kapsamında Mersin, Tarsus,  Yenitaşkent, Bağcılar, Huzurkent, Dorukkent, Arpaçsakarlar, Yalınayak, Çiftlikköy, Atalar, Bahşiş ve Yeşiltepe mahallerine 2060 yılına kadar içme suyu temini sağlanacak. Hem sulama hem içme suyu amaçlı yapılan Pamukluk Barajından yılda 68 milyon kilovat saat enerji üretilecek.

 

MESİAD Başkanı Hasan Engin, Nisan ayında yaptığı “Pamukluk Barajı Acilen Tamamlanmalı” çağrısından sonra Baraj inşaat alanında bir kez daha incelemede bulundu. Çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Engin, çalışmaların memnuniyet verici bir hızla ilerlediğini kaydetti.

 

2011 yılından beri yapılması beklenen projeyi bölge halkının umutla beklediğini kaydeden Engin, “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sayın Lütfi Elvan’ın girişimleri ile ayrılan ödenek sayesinde çalışmaların hızlı bir şekilde yapılması Mersin ve Ülkemiz adına memnuniyet vericidir. Zayıf betonları dökülmüş, yüzey betonlarının malzemeleri tamamlanmış durumda. İkinci beton santrali kurulmuş, jeneratörler ve yüzey beton finişeri temin edilmiştir. Mevcut firma, 2500 ton demir montajına başlamış olup, birkaç gün sonra 50 bin metreküp hazır beton imalatına başlayacaktır. Ayrıca enerji tünelleri tamamlanan HES projesinde santral çalışmaları devam etmektedir” dedi.

 

ENERJİ İÇİN ÖNEMLİ

Hidroelektrik enerjinin dünyanın dönüştürebilir en büyük elektrik kaynağı olduğuna vurgu yapan Başkan Engin, Türkiye’nin yeni santral sayısı açısından ilk beşte yer aldığını ifade etti. Engin, Uluslararası Enerji Ajansı (İEA) tarafından bugünün en büyük, tekli ve yenilenebilir enerji kaynağı olarak tanımlanan hidroelektriğin (hidroenerjiyi) ülkemizin geleceği için daha aktif kullanılması gerektiğini kaydetti.

 

“YILLIK 150 MİLYON TL GELİR ARTIŞI SAĞLAYACAK”

Verimli Çukurova topraklarının önemli bir kısmını bünyesinde barından 184 bin dekarlık alana cazibeli kapalı sistem ile sulama suyu verileceğini aktaran Engin, “Tarım geleceğin en önemli sektörleri arasında yer almaktadır. Çukurova ise Ortadoğu ve dünyanın önemli tarım alanlarına sahiptir. Pamukluk Barajının tamamlanması ile yaklaşık 10 bin kişiye ek istihdam oluşturulurken yılda 150 milyon TL gelir artışı hedeflenmektedir. Otoban kuzeyinde yer alan kıraç araziler sulama suyuna kavuşarak, ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaktır. Bölgemize değer katacak Pamukluk Barajındaki çalışmalar bizleri mutlu etmiştir” ifadelerini kullandı.

 

Diğer Haberler ( 100 sonuç )

10 - 20 - 30 - 40 - 60 - 80 - 100 - 200 - 300

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Hakları Saklıdır.