Mobil | Tarsus Ekspres

Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz açıklama yaptı

''En düşük emekli aylığı asgari ücretten az olmamalıdır''

TÜED Genel Mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz; TÜİK’in açıkladığı rakamların gerçek enflasyonu yansıtmadığını ve bu artış sistemine göre emeklilerin hak ettikleri artışları alamadıklarını söyledi. 

Memurlar, memur emeklileri ve kamu işçilerinin beklediği 6.Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 2 Ağustos’ta başlayacak.

Memur sendikaları zam taleplerini hükümete ilettiler. Memurların talepleri gündemde tartışılırken Türkiye Emekliler Derneği Genel Mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz da emeklilerin taleplerine dair bir açıklama yaptı. Temmuz ayında aldıkları yüzde 8,45’lik artışın çok yetersiz kaldığını belirten Kurnaz, emeklilerin hayat pahalılığıyla artık baş edemediklerini söyledi.

TÜED Genel Mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz; TÜİK’in açıkladığı rakamların gerçek enflasyonu yansıtmadığını ve bu artış sistemine göre emeklilerin hak ettikleri artışları alamadıklarını söyledi.  TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamların emeklilerin yaşam maliyetlerinde yaşanan artışları karşılamakta çok yetersiz kaldığını ifade eden Kurnaz: “Emekli aylıklarına yüzdeli zamlar yerine SEYYANEN ZAMLAR yapılmalıdır” dedi.

Açıklamalarına devam eden Kurnaz şöyle devam etti: 

“TÜİK’in açıkladığı ile yaşadığımız enflasyon birbirinden çok farklı. TÜİK yıllık yüze 17,53 enflasyon açıklarken yıllık gıda enflasyonu yüzde 35’i geçti. Elektriğe, doğalgaza gelen zam ise yüzde 40’ı buldu. Emeklilerin mutfak ve fatura giderlerindeki yüksek artışların emekli aylıklarına yansıması sağlanmalı, enflasyon sepetinin emeklilerin harcama kalemlerine göre güncellenmesi gerekmektedir. Emeklinin gıdası var, evi yoksa kirası var ve faturaları var. Emeklinin enflasyonunu bunlar oluşturuyor. Bunlara baktığımızda TÜİK’in açıkladığı enflasyonun 2 katı enflasyonu var emeklinin. Emeklilerin alım gücünün her geçen gün gerilediği ortadadır ve aylıklarında iyileştirmeler yapılması şarttır.

Taban emekli aylıkların yetersiz kalması ve 2000 sonrasında emekli olanların intibakının yapılmaması, emeklilerimizi korumasız bırakmıştır. Bugün en düşük emekli aylığı yapılan zamlara rağmen hala 1.500 TL seviyesinde kalmıştır. Türk-İş, Temmuz ayında açlık sınırını 2 Bin 903 TL olarak açıkladı. Asgari ücret açlık sınırının da altında kaldı. Emeklilerin yüzde 70’inin asgari ücretin altında aylık aldığı düşünüldüğünde durum daha net anlaşılıyor. Bu yüzden en düşük emekli aylığı asgari ücretten az olmamalıdır. Temmuz’da yapılan artışa ilave olarak 1000 TL seyyanen zam verilmesi emeklileri bir nebze olsun dengeleyecektir.”   

Tüfe’ye endeksli yüzdeli artışların aylıkları düşük olan emeklileri mağdur ettiğini söyleyen Kurnaz: “5510 sayılı Kanunun 55.maddesi değiştirilmeli ve emekli aylıklarına seyyanen zamlar ile birlikte refahtan pay verilmelidir” diye konuştu.

 

 

Diğer Haberler ( 60 sonuç )

10 - 20 - 30 - 40 - 60 - 80 - 100 - 200 - 300

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Hakları Saklıdır.