Mobil | Tarsus Ekspres

MERSİN VE TARSUS YENİ HAVALİMANINA HAZIR DEĞİL

Prof Dr Cumali Aktolun ''Tarsus ve Mersin İçin Vizyon Gerek''

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi  Tıp Fakültesi  Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Nükleer Tıp Uzmanı Mersinli hemşehrimiz  Prof Dr Cumali Aktolun,Mersin ve Tarsus'un yapımı tamamlanmak üzere olan yeni havalimanına hazır olmadığını belriterek''Tarsus ve Mersin için vizyon gerek''dedi.

Aktolun,yaptığı değerlendirmede ''çeşitli aksamalarla yapımı bu yıl sonunda tamamlanmak üzere olan Yenice’deki yeni Çukurova havalimanı, başta Tarsus olmak üzere Mersin ekonomisi üzerine ciddi olumlu etkiler yapacaktır. Ancak bu olumlu etkilerin yanında Tarsus ve Mersin’in ulaşım ve doğal çevresine ciddi olumsuz yük de getirecektir. Bu olumlu ve olumsuz etkiler sonucunda Tarsus ve Mersin’in toplumsal yapısında da karmaşık bazı değişiklikler de beklenmelidir.Mersin ilinde ekonomi, yıllardır, büyükçe bir limanın getirdiği her türlü olumlu etkiden yararlandı. Liman merkezli ekosistem ile bölgede ciddi hizmet ve mal üretimi ve dolayısıyla gelir artışı oldu. Şimdi Tarsus Yenice’de yapılan bölgesle nitelikli hem kargo hem de yolcu taşımaya odaklanmış Çukurova havalimanı Mersin’e, özellikle de Tarsus’a ilave problemler ve ekonomik avantajlar ve fırsatlar getirecektir.

Alt Yapı ve Planlama Eksikliği: Alarm Zillerini Çalıyor.

Emlak fiyatlarındaki artış hariç, Tarsus ve Mersin, bu yeni havalimanının getireceği fırsatlardan yararlanabilecek mi?Bunun için hazır mı? Havalimanı merkezli bir ekosistem oluştu mu?Maalesef hayır.

Havalimanının getireceği ekonomik gelir artışı ile artacak nüfus ve yapılaşma ile Tarsus’un çehresi değişecek, ama büyük ve çok köklü bir tarih ve tarihi kalıntılar üstünde oturan bu kadim şehir, havalimanının getireceği dönüşüm ve değişimi nasıl yapacak? Bir master planı yapıldı mı? Hayır.

Artacak nüfus ve yapılaşma ile altyapı üstüne binecek yük nasıl karşılanacak? Bilinmiyor ve hazırlık yok.

Bu denli büyük bir Havalimanının, Tarsus’a hiç etkisi olmayacakmış gibi davranmak sadece kendini değil halkı da aldatmak anlamına gelir.

Otel ve Konaklama Sektörü: Büyük Fırsat Kaçırılıyor.

Havalimanı demek, otel ve konaklama ile ilgili her türlü tesis demektir. Peki Tarsus’ta bu konuda ne kadar yatırım yapıldı, planlamalar yapıldı mı? Tarsus’un hangi bölgesi otel bölgesi ilan edildi? Bilinmiyor ve hazırlık veya planlama da yapılmadı. Peki neyi bekliyoruz? 2022’de faaliyete geçmesi artık kesinleşen bu büyük havalimanına  gelen pilotlar, hosteslerin ve transit yolcular nerede kalacak, Adana’ya mi gitsinler? Bir iş nasıl başlarsa öyle gider. Tarsus, otel ve konaklama hizmetlerini Adana’ya kaptırırsa (ki zaten Adana yıllardır eski havalimanı nedeniyle bu konuda ciddi bir ekosistem oluşmuş durumda) bir daha geri alamaz.

Eğer Tarsus, havalimanının getireceği konaklama ihtiyacının Adana’dan sağlanmasına göz yumarsa, bir daha bu hizmeti, konaklama ekonomisini ve gelirini geri alamaz. Neden mi? Çünkü havalimanı ve konaklama sektörü; kataloglar, endeksler, standartlar çerçevesinde hareket eder. Pilotlar, hostesler, transit yolcular istediği otelde kalamaz; ilgili ulaşım firmalarının belirleyeceği belli standartları olan, katalog ve endekslere girmiş otellere yönlendirilir.

Ayrıca, Tarsus’un köklü tarihi yapısı ve hızla değişecek turizm anlayışı da otel ihtiyacını ilave olarak artıracaktır.

Sağlık Turizmi: Sağlık Hizmetleri Hala Yetersiz, Sağlık Sektörü Genişlemek Zorunda.

Çukurova havalimanı, hem Tarsus ve Mersin’in nüfusunu artıracak ve bölgemizdeki sağlık sekötörü üzerine ilave yükler getirecek hem de yeni fırsatlar getirecektir. Hangi fırsatlar mı? Ortadaoğu ülkelerine dönük Sağlık Turizmi fırsatı.

Bu denli coğrafi yakınlık, demografik yakınlık ve Çukurova Havalimanıyla ortaya konacak olan ulaşım kolaylığı sonucunda her geçen gün sağlık sistemi çöken Ortadoğu ülkelerinin sağlık ihtiyacını karşılamak için Tarsus’un önüne altın tepside sunulmuş bir fırsat gelmiştir. Bu nedenle bir yandan artan nüfusun sağlık htiyacını karşılamak için kamu hastaneleri sayısı ve kapasitesi artırılmalı, diğer yandan da özel sağlık sektörünün Tarsus ve Mersin’de yatırım yapması teşvik edilmelidir. Sağlık turizmi, çok yönlü ekonomik getirileri olan bir sektördür. Herkes kazanır.

 

   

Diğer Haberler ( 300 sonuç )

10 - 20 - 30 - 40 - 60 - 80 - 100 - 200 - 300

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Hakları Saklıdır.