Mobil | Tarsus Ekspres

Kaya,Koçak ve Avcı 100 yıllık süreçte Tarsus Ticareti'ni anlattı

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya ve Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı konuşmacı olarak katıldı

Tarsus’un Düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında,  Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet alanında “100 Yıllık Süreçte Tarsus Ticareti” konulu etkinlik gerçekleştirildi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya ve Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı konuşmacı olarak katıldı.

Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, “Tarsus’un, Anadolu’da kurulmuş en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğunu ve yerleşimin kentin tarihiyle özdeşleşmiş olan Berdan Nehri’nin hemen yanına kurulduğunu söyledi.

Tarsus’ta 1 milyon 500 bin dekar alanda 90 değişik türden ürün yetiştirildiğine dikkat çeken Başkan Avcı, Anadolu topraklarında çok az yerleşimin sahip olduğu tarımsal coğrafyanın bölgede tarımın her dönem canlı kalmasını sağladığını, Tarsus’un içinde bulunduğu bölgenin ürün yelpazesindeki bu nimetleri tarihsel süreç boyunca her daim yüksek verim alabilecek şekilde doğru kullandığının altını çizdi.

 

Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Tarsus’un suyun olduğu bölgede kurulduğunu ve bu nedenle suyun olduğu yerde bolluk ve bereketin bulunduğunu, Tarsus’un da Türkiye’nin en önemli tarım havzalarının başında geldiğini, Türkiye’de cumhuriyetten önce 8 iplik ve dokuma fabrikası bulunduğunu, bu fabrikaların 2’sinin Adana’da, 2’sinin de Tarsus’ta olduğunu vurguladı.

 

Tarsus’ta çok sayıda medeniyetlerin yaşadığını ve mümbit arazilerinin yanı sıra, yer altından tarif fışkırdığını, ancak 10 bin yıllık tarihe sahip olan kadim kentin bacasız sanayi diye bilinen turizmden nasibini bir türlü alamadığına dikkat çeken Başkan Kaya, “Toprağından bereket fışkıran ve 1980 yılına kadar beyaz altın olarak bilinen ve 650 bin dekar alanda yapılan pamuk üretiminin yanı sıra tekstil ve çırçır fabrikalarının yoğun olduğu Tarsus’umuzda, ülkemizde ve dünyada tekstil sektöründe yaşanan kriz sonucu fabrikalar kapandı. Binlerce insan işsiz kaldı.Ciddi sıkıntılar yaşandı.Ancak her şeye rağmen Tarsus olarak sıkıntıların aşılması konusunda ciddi adımlar atmaya başladık. İnanıyorum ki Tarsus önümüzdeki süreçte sadece bölgenin değil, Türkiye’nin parlayan kenti, cazibe merkezi olacak. Tarsus’un önü gerçekten çok açık. Bunlara ilaveten de eksikliklerimizin başında 10 dakikalık sürede ulaşabileceğimiz denizimizden yararlanamamamız bizim en büyük eksikliklerimizden biridir. Tarsus Kazanlı Turizm bölgesinin de bir an önce hayata geçirilmesini temenni ediyoruz” dedi.

 

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak ise, başta Ticaret Borsası olmak üzere Ziraat Odası ve diğer meslek odalarıyla birlikte geliştirdikleri işbirliğiyle Tarsus’un hayatın her alanında kalkınması için yoğun çaba harcadıklarını belirterek, “Türkiye’nin ilk Ticaret ve Sanayi Odası olan Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Ticaret Borsası ile birlikte kurulmasına öncülük ettiğimiz ve halen yoğun emek verdiğimiz Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ile Mersin’deki iş insanlarının oluşturduğu yine Tarsus’umuzda faaliyet gösterecek olan TÜİOSB’de 12 bin kişi istihdam edilecektir. Görüldüğü üzere başta Tarsus’umuz olmak üzere tüm bölgemizin hayatın her alanında kalkınması için çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu

Diğer Haberler ( 80 sonuç )

10 - 20 - 30 - 40 - 60 - 80 - 100 - 200 - 300

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Hakları Saklıdır.