Mobil | Tarsus Ekspres

BAŞKAN MURAT KAYA MÜJDELİ HABERİ VERDİ

Tarsus Ticaret Borsası’nda, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) hakkındaki tebliğ kapsamında 2017 yılından bu yana yürütülen ‘Tarsus Tarım Ürünleri Grubu İhracatı Geliştirme Projesi’ ve 2021 yılı Aralık ayında tamamlayan ‘Tarsus Tarım Sektörünün İhracat Yönetimi ve Kapasitesinin Geliştirilmesi Kümelenme Projesi’Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandı.

2. URGE Projesi’nin onaylanması ile yeni bir ‘Başarı Hikâyesi’ne imza atan Borsa, Tarsus’un ihracat gücünü artıracak adımları da atmış oldu.Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Ticaret Bakanlığı tarafından 2.URGE Projesinin

Onaylanması sonrasında yaptığı açıklamasında, 2017 yılında kazanılan %75 destekli URGE projesinin Aralık ayında tamamlanmasının ardından 2. URGE projesinin de Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanmasının proje yönetiminde Borsa’nın etkinliğinin büyük bir memnuniyet verici olduğunun söyledi.

Borsa olarak Tarsus’un ihracat gücünü artıracak projelerle yollarına devam ettiklerinin altını çizen Başkan Murat Kaya “İhracat edebilir ticari işletmelerin vasıflarının yükseltilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığınca desteklenen URGE Projeleri desteği önceleri İl Odalarına tanınan kapsamda yer alırken bizler göreve geldiğimiz ilk yıl başlattığımız lobi çalışmalarıyla URGE Proje destekleri 2010/8 sayılı tebliğ ile İlçe Borsalarına da verilmesini sağlamıştık.

Bu kapsamda Tarsus Ticaret Borsamız da URGE Proje destekleri almaya hak kazanan ‘Türkiye'deki ilk ilçe Borsa’ olmuştu. 3 yıl süreli ilk URGE projemizin faaliyeti, Ticaret Bakanlığımızca başarısından dolayı 1 yıl uzatma almış ve 2021 yılı Aralık ayı itibarı ile sonlanmıştır. Bu 4 yılda, proje kapsamında yer alan üyelerimizin 2018 FOB (USD) İhracatı 59.056.886 USD’den,  2020 yılı sonu itibarı ile 89.075.881 USD’ye yükselmiştir” dedi.

İhracat hedeflerine, 2017 yılından beri URGE projeleri ile destek sağladıklarını hatırlatan Başkan Kaya, dış ticaretin hem geleneksel ticaret, hem de yeni nesil e-ticaret ve e- ihracat yöntemleri ile devam ettirilmesinin ve arttırılmasının önemli olduğu ifade etti.

2. URGE Projesi’nin onaylanmasında Borsa yönetiminin, Meclisinin ve Borsa üyelerinin de imzasının bulunduğunu belirten Başkan Murat Kaya “Bizler ‘Tarsus'un ihracat gücünü arttıracağız’ demiştik. Bunu da üyelerimiz ile birlikte başardık. Şimdi 2. Etap URGE projemizde 21.URGE.025 destek kodunda ‘Tarsus Tarım Sektörünün İhracat Yönetimi ve Kapasitesinin Geliştirilmesi Kümelenme Projesi’ olarak Ticaret Bakanlığımızca onaylandı.

Bir önceki projemizde olduğu gibi, hedefimiz üretim, istihdam, ihracat olacaktır. Birinci URGE projemizden başlıca gözlemlerimiz, ihracatın riskli ve problemli görülmesi, yabancı dil ve iletişim kaynaklı konular, finansal riskler, yönetimsel ve finansal kaynak yetersizlikleri, yabancı pazarlar hakkında bilgi eksikliği, uluslararası tecrübesi olan eleman eksikliği gibi konular oldu. Ayrıca ürünlerin yabancı pazarlara uygun olmaması veya ambalajlanmaması, dış pazar analiz ve araştırmaları için kaynak bulamama, tarife ve tarife dışı ticaret engellerinin bilinmemesi ve en önemlisi aynı ürünü yarı fiyatına diğer ihracatçı ülkelere göre satıyor olmamamız. Limondan örnek verecek olursak Türkiye’nin ihracat fiyatı ton başına ortalama 514 dolar iken, İspanya ortalama 1.390 dolara, Arjantin ortalama 960 dolara ve Meksika ortalama 750 dolara ihraç edebilmektedir. kaynak trademap) kazanımlarımız arasında oldu” ifadesini kullandı.

“Yeni projemizde, ihracatta satılan malların hacminden çok, söz konusu malların toplamda ülke ekonomisine kattığı ekstra gelirin miktarına önem vermekteyiz” diyen Kaya “Tam bu noktada yüksek katma değerli malların ihraç edilmesi, ülkemizin içsel zenginliklerinin yurt dışına değerinin altında çıkarılmamasını sağlamak. Önceliğimiz belirlerken bir mamule katma değer sağlayan en önemli etkenlerin belki de başlıcası olan, başarılı bir marka inşa etmek olacak.  Öncelikle firmalarımıza marka olarak rakiplerinden farklı kılan özelliklerini belirleyeceğiz. Rekabette öne çıkmalarını sağlayan özelliklerin neler olacağı gibi soruların yanıtlarını bulacağız” dedi.

Türkiye’nin istenilen düzeyde ihracat yapabilmesinin ancak dünya çapında imajı olumlu ve tanınan markalar vasıtasıyla mümkün olacağını belirten Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya

“Türkiye ihracatının eksikliklerinden birisi uluslararası pazarlarda Türk markalarının yer edinememesi ve olumsuz Türk Malı imajına son vermeye çalışacağız.Ayrıca, yeni projemizde hiç ihracat yapmayan üyelerimizin ihracat yapabilmelerini, ikinci nesil olarak adlandırdığımız babadan evlada geçen firmaların ihracat yapabilmelerini, projeye dahil olan üyelerimizde ihracat birimlerinin kurulmasını halihazırda ihracat yapanların ihracatlarını artırmak, ihracat yönetimini ve kapasitelerinin artırılmasını, Yeni Nesil Ticaret ( e-ticaret , e-fuar) olanaklarının yaratılmasını, ihracatla ilgili kurumsal yazışma, görüşme becerilerinin kazandırılmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Dünya ticaretine bağlı olarak da düşüncelerini paylaşan Kaya “Türkiye’nin en çok ihracatını yaptığı 2’lı GTİP kodlarında 2019-2023 ve 2030 yıllarında 08 - Yenilen meyveler ve sert kabuklu meyveler in ihracatının 2019 da 5,2 milyar dolardan, 2023 ‘te 7,1 milyar dolar ve 2030 yılında 12,2 milyar dolara yükselmesi tahmin ediliyor. Hollanda’nın 08 2’li GTİP kodunda 2030 yılında yapması beklenen ithalat 24.474 milyar dolar, Hindistan’ın 29.507 milyar dolar olacağı bekleniyorsa, Biz neden Hollanda’ya, Hindistan’a ihracat yapmayalım? Biz neden Hedef pazarlarımızı çeşitlendirerek yeni pazarlara açılmayalım. Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanan 2. URGE Projemizin başta Tarsus olmak üzere tüm üyelerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

Diğer Haberler ( 60 sonuç )

10 - 20 - 30 - 40 - 60 - 80 - 100 - 200 - 300

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Hakları Saklıdır.