Mobil | Tarsus Ekspres

DARISEKİSİ ÖRNEK KÖY'DE 2 GÜN BOYUNCA YÖRÜK KÜLTÜRÜ TANITILDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin yürüttüğü “Darısekisi Örnek Köy Projesi” kapsamında Toroslar ilçesi Darısekisi Mahallesi’nde bir Yörük Köyü
kuruldu. Toros Üniversitesi’nin de işbirliğiyle Darısekisi Örnek Köy’de 24-25 Mayıs’ta gerçekleştirilen “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri”, Yörük kültürü ve lezzetlerinin
tanıtıldığı dolu dolu 2 güne ev sahipliği yaptı.
 
Toroslar’ın eteklerindeki Darısekisi Mahallesi ekoturizme kazandırıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin yürüttüğü “Darısekisi Örnek Köy Projesi”
kapsamında kurulan Yörük Köyü’nde gerçekleştirilen “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri”nde Yörük kültürü ve lezzetleriyle dolu 2 gün geçirildi.
Büyükşehir’in projesi Toroslar’a örnek oldu
Mersin’in merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alan ve Çamlıdere ile Dalakderesi’nden geçerek Gözne ve Ayvagediği Mahalleleri’ne uzanan yayla yolu üzerinde
bulunan Darısekisi Mahallesi, örnek köye dönüştü. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin yürüttüğü projeye kentteki birçok kurum katkı sundu. Toros
Üniversitesi ise bu sene 3’üncüsünü gerçekleştirdiği Geleneksel Gastronomi Şenliği’ni Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin öncülüğünde Yörük temasıyla
Örnek Köy Darısekisi’nde gerçekleştirdi.
Başkan Seçer: “Milyonlarca lira yatırımın çok daha ötesinde değer atfettiğim bir
çalışma”
Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri’nin açılışına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı
Vahap Seçer, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ve Toros Üniversitesi
Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz de katıldı. Başkan Seçer, “Darısekisi Örnek
Köy, milyonlarca lira yatırımın çok daha ötesinde değer atfettiğim bir çalışma. Burada
bütün yapılanlar, topyekûn bu çevrede bir kırsal kalkınmayı öne çıkarmak, tarımın
farkındalığını yaratmak, gastronomiyi, turizmi geliştirmek için” dedi.
Darısekisi Örnek Köy ziyarete açıldı
Darısekisi Örnek Köy Projesi’nin uygulandığı bölgede bir Köy Meydanı kuruldu. Meydanın
yanındaki eski ilkokul binası Üretim Binası’na dönüştürülürken, bitişiğine Pişirim Alanı
kuruldu. Alandaki eski lojman, içerisinde Yörük temalı figürlerin ve kütüphanenin de yer
aldığı Eğitim Binası yapıldı. Üretici stantları, Yörük çadırı, seyir terası, içecek alanı, tıbbi
aromatik bitki alanı ve nergis bahçesinin de yer aldığı Darısekisi Örnek Köy’deki Ortanca
Sokak ziyaretçilerin beğenisini topladı. Afet mağduru ailelerin yaşadığı 13 evi onaran
Büyükşehir Belediyesi, DYO Boya’nın katkılarıyla evlerin yer aldığı sokağı rengarenk bir
hale getirdi.
Darısekisi Örnek Köy, 2 gün süren etkinliklere ev sahipliği yaptı
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, Kültür ve Sosyal İşler
Dairesi, Sosyal Hizmetler Dairesi ile Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin ortak çalışmasıyla
 
Darısekisi Örnek Köy’de 24-25 Mayıs’ta gerçekleştirilen Yörük Kültürü ve Gastronomi
Günleri etkinliği civar köylerden yüzlerce ziyaretçiyi ağırladı. İlk gün Büyükşehir’in Halk
Dansları Topluluğu’nun gösterisi ve Olgunlaşma Enstitüsü’nün Yörük Giysileri Defilesi’yle
başlayan etkinlikler, Abdullah Toroslu ve Döndü Can’ın Mersin Efsane-Masal Anlatımı,
Büyükşehir’in Halk Müziği Topluluğu’nun konseri, Hilmi Dulkadir ve Turan Ali Çağlar’ın
Mersin Yörükleri Söyleşisi ve Grup Duvar’ın konseriyle devam etti. Üretici stantlarında ise
civar mahallelerdeki üreticiler yöreye özgü ürünlerin satışını yaptı.
Meral Seçer: “Kırsalda kalkınmanın temelinin buradan başladığını düşünüyorum”
Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer de 2 gün boyunca etkinliklere katılarak
workshoplarda şeflere sahnede eşlik edip plaket takdiminde bulundu. Meral Seçer, ilk gün
Darısekisi Örnek Köy Projesi Söyleşisi’ne konuşmacı olarak da katılarak, projenin ortaya
çıkış hikayesini anlattı. Kooperatif olarak Darısekisi Örnek Köy’ün üretim ayağında
çalışmalar gerçekleştireceklerini vurgulayan Meral Seçer, “Amacımız yörenin gelişmesine
katkı sunmak, kadınların ekonomik ve sosyal yönden güçlenmesi. Burası, Mersin’de bir
örnek köy rotasının başlangıcı olması noktasında çok önemli. Kırsalda kalkınmanın
temelinin buradan başladığını düşünüyorum” dedi.
Deneyimli şefler hazırladı, Yörük kadınlar tam not verdi
Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri’nin ikinci günü Toros Üniversitesi’nin Gastronomi ve
Aşçılık bölümlerinin katkılarıyla lezzet şölenine dönüştü. Sac tavadan topalak çorbasına kadar
Yörük kültürüne ait pek çok lezzetin workshoplarının yapıldığı etkinliklerde, Toros
Üniversitesi ve Harran Üniversitesi’nden uzman isimlerle Yörük kültürüne ait lezzetler ve
coğrafi işaret gibi konularda söyleşiler gerçekleştirildi. Deneyimli şeflerin yaptığı Yörük
kültürüne ait lezzetleri Yörük kadınlar tadarak tam not verdi. Üniversite ve lise öğrencilerinin
katılımıyla Yörük yemekleri ana yemek yarışmalarının da yapıldığı etkinlikte ziyaretçilere
kenger kahvesi, ayran aşı çorbası, firik pilavı, yayın ayran, irmik helvası ve sıkma gibi çeşitli
lezzetler de ikram edildi.
Genç aşçılar Yörük yemekleri ile yarıştı
Yörük yemekleri ana yemek yarışmasında lise ve üniversite öğrencilerinin performansları
takdir topladı. Jürinin titiz değerlendirmeleri sonucu Ergün ve Cuma birinci, Huri ve Meryem
ile Zinnur ve Fevziye ikinci, Hilal ve Işıl da üçüncü oldu. Rojda ve Nazlı ise jüri özel ödülünü
almaya hak kazandı. Katılımcılara katılım belgeleri verilirken, kazananlara ise ödülleri takdim
edildi. Meral Seçer, önemli olanın dereceye girmek olmadığını belirterek, “Bu tür
yarışmaların sizlerin çalışmalarınızı teşvik edici olacağını düşünüyorum” dedi ve
birincilere madalyalarını taktı.
“Temamız unutulmaya yüz tutmuş Yörük yemekleri”
Toros Üniversitesi Aşçılık Program Sorumlusu Öğretim Görevlisi Uğurcan Metin, 3.
Geleneksel Gastronomi Festivali’ni bu yıl Darısekisi Örnek Köy’de yaptıklarını belirterek,
“Temamız unutulmaya yüz tutmuş Yörük yemekleri. Yörük yemeklerini ortaya
çıkartmak için birçok etkinliğimiz var. Bunlardan bir tanesi yemek yarışması. Diğeri
Bozyazı kavutu yani coğrafi işaretli ürünler. Yörük çorbaları, börekleri ve otlarıyla;
soğuk çorbalar, akdarılar, workshoplar ve uzmanlarla yapılan Yörük göçüyle ve
beslenmesiyle ilgili söyleşilerle bugün güzel bir gastrofest yapıyoruz” dedi.
“Ekmeğimiz, sıkmamız, böreğimiz her zaman çok güzel ve vazgeçilmezimizdir”
 
Darısekisi Örnek Köy’ün Pişirim Alanı’nda üretim yapan kadınlardan Fatma Yaz, “Yörük
kültürünü böyle yaşatmak çok güzel bir şey. Ekmeğimiz, sıkmamız, böreğimiz her
zaman çok güzel ve vazgeçilmezimizdir. Vahap Başkan ve Meral Hanım’ın sayesinde
burayı açtık. Bize bir katkı oluyor. El birliğiyle çalışıyoruz. Hem çalışıyoruz hem
buradan faydalanıyoruz hem de kültürümüzü yaşatıyoruz” diye konuştu.
“İlk kez standa çıktım, ürünlerimi ilk kez sergiledim”
Dalakderesi’nden gelen üretici kadınlardan Sevil Keser, bölgede yetişen ada çayları, naneler,
kekikler ve bal mumundan kremlerle stant açtı. Keser, “Otlarla uğraşıyorum, bitkileri
seviyorum. Hobi olarak yapıyordum ve hoşuma gidiyordu. Çaylar kurutuyordum. Öyle
başladım ve gelişti. Bizlere böyle stant verdiler, Belediyemize teşekkür ederiz. İlk kez
standa çıktım, ürünlerimi ilk kez sergiledim. Ekonomik olarak da katkı oluyor”
ifadelerine yer verdi.
“Daha önce hiç gelmemiştim, her şey çok güzeldi”
Ziyaretçilerden Betül Sandaltepe ise Mezitli’den geldiğini belirterek, “Daha önce buraya hiç
gelmemiştim. Sosyal medyadan gördüm, gelip gördük. Her şey çok güzeldi. Börek
yapanlar ilk defa geldiğimizi fark edip ilgilendiler. Diğer köylere gittiğimizde daha
farklı ama buraya geldiğimizde o Örnek Köy kendini belli ediyor. Bence Mersin’e güzel
bir katkısı olur. Çünkü artık insanlar hem doğaya hem böyle yöresel yemeklere
yöneliyor” dedi.

Diğer Haberler ( 30 sonuç )

10 - 20 - 30 - 40 - 60 - 80 - 100 - 200 - 300

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Hakları Saklıdır.