Mobil | Tarsus Ekspres

Çocuk da yapın kariyer de

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan ‘Kariyer'i seçen kadınlarda meme kanseri riski artıyor

Medical Park Tarsus Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan tarafından ‘Meme kanserinde farkındalık’ semineri verildi.

Medical Park Tarsus Hastanesinden yapılan yazılı açıklamaya göre Op. Dr. Karakan  Tarsus-Mersin Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir firmanın  kadın yöneticilerine verdiği seminerde  tercihini kariyer yapmaktan yana kullanan ve çocuk yapmayı 30 yaşından sonrasına erteleyen kadınlarda meme kanseri riskinin arttığını kaydetti.

Eğitim almış ve çalışan kadınların, hayat şartları nedeniyle evlenme ve çocuk yapma konusunda geç kaldığını belirten Medical Park Tarsus Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan şöyle devam etti: “İleri yaşlarda doğum yapmak, erken yaşta doğum yapanlara göre vücudun daha uzun süre östrojen etkisine maruz kalmasına neden oluyor. Bu da kişinin meme kanseri hastalığına yakalanma riskini artırıyor. Dolayısıyla 30 yaşından sonra doğum yapan ya da hiç yapmayan kadınların meme kanserine yakalanma riski, erken yaşta doğum yapanlara göre daha fazla oluyor.”

Meme kanseri riskini artıran faktörlerin bir çoğunun önlenebilir olduğunu belirten Op. Dr. Karakan, “Fazla alkol alımı ve sigara içmek, doğum kontrol haplarını uzun süre kullanmak, aşırı yağlı yemek ve elektromanyetik alan-radyasyona uzun süre maruz kalmak, meme kanseri riskini artıran ancak önlenebilecek unsurlar. Diğer yandan ailede meme kanseri olması, daha önce bir memenin meme kanseri nedeniyle alınması gibi faktörler konusunda kişinin yapabileceği bir şey yok. Ancak bu kişiler, düzenli kontrolle hastalığın erken teşhisini sağlayabilir” dedi.

Meme kanserinin kadınlara özgü bir hastalık gibi algılandığını ancak erkeklerde de görülebildiğini kaydeden Op. Dr. İbrahim Halil Karakan şunları söyledi: “Her 100 meme kanseri vakasından 1’i erkeklerde görülüyor. Ancak erkekler, memesinde bir kitle fark etse bile ‘Erkekte meme kanseri olmaz’ diye düşünerek ya da kendine konduramayarak doktora gitmiyor. Büyük bölümü, kitle çok büyüdüğünde durumun önemini kavrıyor. Ama hastalık ilerlemiş oluyor.”

 

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Hakları Saklıdır.