Mobil | Tarsus Ekspres

KUCAKLARINDA BEBEKLERİYLE OKUMA-YAZMA ÖĞRENİYORLAR

Tarsus Günyurdu Mahallesi'nde yer alan ve çoğunluğunu tarım arazilerinde çalışan ailelerin oluşturduğu Atgirmez mevkiinde Büyükşehir Belediyesi'nin Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle açtığı okuma-yazma kursuna ilgi her geçen gün artıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Başkan Vahap Seçer’in öncelik verdiği insan odaklı sosyal faaliyetleriyle yaşamlara dokunmaya devam ediyor. Altyapı hizmetlerinin yanı sıra sağlık, spor, kültür ve birçok alanda farklı projeleri uygulamaya koyan Mersin Büyükşehir Belediyesi, eğitim konusunda da her yaş grubuna yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.

Çocuklarıyla birlikte eğitime geliyorlar

Dezavantajlı bölgelerde ikamet eden yurttaşların ilgi gösterdiği çalışmaların başında da okuma-yazma kursları geliyor. Tarsus ilçesine bağlı, Mersin’in en doğu noktasında yer alan Günyurdu Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve çoğunluğunu tarım arazilerinde çalışan ailelerin oluşturduğu Atgirmez mevkiinde Büyükşehir Belediyesi tarafından Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle açılan okuma-yazma kursuna ilgi her geçen gün artıyor.

Okuma-yazma kursuna özellikle kadınlar ilgi gösteriyor. İleri yaş almış kadınların yanı sıra kucağında çocuğuyla birlikte kurslara gelen kadınlar da var, hamile olanlar da. Her biri farklı hikâyeye sahip olan kadınlar, yaklaşık 4 aylık eğitimin ardından yavaş yavaş da olsa okuyabilmenin ve yazabilmenin mutluluğunu yaşıyor.

30 kadın Büyükşehir sayesinde okuma yazma öğreniyor

Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin Atgirmez’de açtığı “Oyun Atölyesi” bünyesinde faaliyet yürüten ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle hayata geçirilen okuma-yazma kursunun 1. kademesini bitiren kadınlar, 2. kademeyi de başarıyla tamamlayarak ilkokul diploması alabilmek için çaba sarf ediyor.

2020 yılı Ekim ayında başlayan ve pandemi kısıtlamaları nedeniyle kesintiye uğramasına rağmen süren okuma-yazma kursuna şu an 30 kadın katılıyor. Talebin yoğun olduğu ve Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinden Cemre Çopur’un verdiği kursun yeni dönem çalışmaları ise Nisan ayında başlayacak.

Her gün aynı heyecanla sıralarda yerlerini alıyorlar

Çocukları öğleden sonraları Oyun Atölyesi’nde eğitim alan anneler, sabah saatlerinde okuma-yazma öğrenebilmek için sıralarındaki yerlerini heyecanla alıyor. Kadınlar, oldukça dikkatli şekilde öğretmenlerinin tahtaya yazdıklarını dinleyip, kitaplarını takip ediyor. Bazıları kucaklarında çocuklarıyla birlikte kalktıkları tahtada ismini ve farklı kelimeleri yazabilmenin ve öğrenmenin mutluluğunu yaşıyor.

Ev işlerini bitirip, çocuğuyla birlikte kurs yoluna koyuluyor

Sabahın erken saatlerinde kalkarak temizlik ve bulaşık gibi ev işlerini halleden, ardından yemek hazırlıklarını yapan 4 çocuk annesi, 38 yaşındaki Fatma Engin, kimseye bırakamadığı 2 yaşındaki en küçük çocuğu Hüseyin’i de yanına alarak kursun yolunu tutuyor. Hem mahalle komşusu hem de kurs arkadaşları olan kadınlarla buluştuktan sonra birlikte büyük bir heyecanla kurs kapısından içeri giren Fatma Engin, “Önce eşimi işe, çocuklarımı okula gönderiyorum. Ev işimi yapıyorum, yemeğimi hazırlıyorum. Çocuğumu alıp okula geliyorum. Bırakamıyorum çocuğumu, kendimle getiriyorum. Okumayı çok istiyordum. Allah razı olsun. Çocuklarım için okumak istiyorum. En azından bir yere gittiğim zaman, hastaneye gittiğimde kimseye sormadan okuyabiliyorum. Ben okumadım, çocuklarımın okumasını çok istiyorum. Elimden geldiği kadar da okuturum” dedi.

“Hedefim var. Kuaför salonu açmak istiyorum”

İkinci kademe kursunu da başarıyla bitirip ilkokul belgesi alarak, iş yaşamına girmek istediğini ifade eden 2 çocuk annesi 34 yaşındaki Halime Abaytürkan ise “Hastaneye tek başıma gidemiyordum. Şimdi gidebiliyorum. Çocuklarıma okuma yazmayı öğretiyorum. Ayaklarımın üstünde durmak istiyorum. Hedefim var. Kuaför salonu açmak istiyorum. Kendi işimin olmasını istiyorum” diye konuştu.

Pazarcılık yaparak geçimini sağlayan 45 yaşındaki Saliha Ohan ise aracı olmadığı için çalışırken zorlandığını, bu nedenle ilkokul belgesini alıp, ardından daha fazla okuyarak ehliyet almayı hedeflediğini söyledi. Büyükşehir tarafından uygulamaya konulan “Oyun Atölyesi” bünyesinde okuma-yazma kursu açılması için talepte bulunduklarını kaydeden Saliha Ohan, “Muhtarımız köye anons verdi. Allah ondan da razı olsun. 10 dakika içerisinde, bir tane teyzemiz var, o da pazarcı, kimliğini alarak geldi. Sonra baktım burası oluştu. Belge sahibi olduktan sonra ehliyet almayı düşünüyorum. Belgeyi aldıktan sonra tekrar tekrar okumak, zihnimi genişletmek isterim. Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’e bu kursu açtığından dolayı çok çok teşekkür ederiz” dedi.

“Okumayı öğrenmek çok güzel bir duygu”

5 çocuk annesi, 16 torun sahibi 59 yaşındaki Fatma Kahveci, aslen Şanlıurfalı olmalarına rağmen uzun yıllar Adana’da ikamet ettikten sonra ailesiyle birlikte Atgirmez’e yerleştiklerini söyledi. Kahveci, “Daha önce hiç okuma-yazma kursuna katılmadım. İlk defa buraya geldim. Kayınvalidem rahatsız, ona bakıyorum. Kursa gelemediğim zaman hocalarımız bize yardımcı oluyor, gelmesem de dersimi veriyorlar, gidip evde yapıyorum. Okumayı öğrenmek çok güzel bir duygu. Bir şey bilmezse insan cahil kalıyor. Her şeyden geri kalıyor. Ama insan bilgili olursa, her şeyi bilirse en azından kendini geliştiriyor. Bizler kendimizi geliştiriyoruz. Kimseye boyun eğmek istemiyoruz, kimseden yardım almak istemiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne böyle küçük bir yere bu hizmeti getirdiği için teşekkür ederiz” dedi.

“Dolmuşu gördüğün zaman birine sormadan, gözünü kırpmadan binebiliyorsun”

3 çocuk annesi Mecbure Taşdemir, en küçük çocuğu Saliha ile birlikte geldiği kursta 1. kademeyi başarıyla bitirip, 2. kademeye yükseldiği için çok mutlu olduğunu söyledi. Taşdemir, mutluluğunu şu sözlerle paylaştı:

“Okuma, yazmayı çok seviyoruz. Öğrenmeyi daha çok seviyorum. Aslında okumayı en çok öğrenmemin sebebi, oğluma da öğretmek. Eşim de fazla bilmiyor çalıştığı için. Şimdi daha güzel okuyorum, oğlum 1. sınıfa gidiyor, ona yardımcı oluyorum. Benden hariç teyzeleri de yardımcı oluyor. Okumayı öğrenmek çok güzel bir duygu. Çarşıya gittiğin zaman, dolmuşu gördüğün zaman birine sormadan, gözünü kırpmadan binebiliyorsun. Hastaneye rahatlıkla gidebiliyorsun. Sana söylenen doktorun adını rahatlıkla okuyabiliyorsun. Böyle bir hizmetten çok memnunuz. Çocuklarımız için, bizim için, köyümüz için daha güzel şeylerin olmasını istiyoruz. Öğrenmek isteyen herkes gelsin. En azından kendi çocukları açısından okuma-yazmayı öğrensin. Sayın Başkan’a teşekkür ediyoruz. Çocuklarımız burada oyun oynayabiliyorlar, resim çizebiliyorlar. Çok güzel yapmış, Allah razı olsun.”

“Heceleye heceleye okumama rağmen çok güzel bir duygu”

Çocukken okumayı çok istemesine rağmen imkânsızlıklar nedeniyle bunu yapamadığını ifade eden 4 çocuk annesi 29 yaşındaki Bedia Kayalık, “İlk kez burada okumayı öğrendim. Harfleri tanımayı ve söylemeyi öğrendim. En güzeli bir yerden gelirken rahatlıkla tabelaları okumak oldu. Heceleye heceleye okumama rağmen çok güzel bir duygu. Bütün öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Küçüklüğümde istedim okumayı, öğrenmeyi, olmadı”

8 aylık hamile Emine Denizedalan ise kursun açılmasından dolayı memnuniyetini vurgulayarak, “Sağ olsunlar kursu açtılar, iyi oldu. Küçüklüğümde istedim okumayı, öğrenmeyi, olmadı. Rabbim bu seneye kısmet etti. İyi yani teşekkür ediyoruz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Atgirmez okuma-yazma kursu birim sorumlusu Olga Özer, çocuklar için Oyun Atölyesi olarak açılan kursta kadınların talebi üzerine okuma-yazma kursu da vermeye başladıklarını ifade ederek, “Kadınlarımızın isteği doğrultusunda okuma-yazma kursuna başladık. Eylül ayından bu yana okuma yazma kursumuz devam ediyor. Bir bölüm kadınımızın birinci kademede, bir bölüm kadınımız da ikinci kademede devam ediyor. Şu anda istek de çok fazla. Nisan ayında kurs bittikten sonra tekrar devam ettireceğiz” ifadelerine yer verdi.

Diğer Haberler ( 300 sonuç )

10 - 20 - 30 - 40 - 60 - 80 - 100 - 200 - 300

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Hakları Saklıdır.