Mobil | Tarsus Ekspres

TARSUS'TA ENGELLİLERİN YAŞAM MÜCADELESİ KONULU PANEL

Tarsus Kent Konseyi 3 Aralık 2020 Saat 20.00'de “3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde” engellilerin yaşam mücadelesini yerel ve uluslararası boyutta ele alan ve bu konuda deneyimli konukların katılımıyla bir panel düzenledi

Tarsus Kent Konseyi 3 Aralık 2020 Saat 20.00’de “3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde”  engellilerin yaşam mücadelesini yerel ve uluslararası boyutta ele alan ve bu konuda deneyimli konukların katılımıyla bir panel düzenledi.

            Moderatörlüğünü Tarsus Kent Konseyi Başkanı Dr. Ali Cerrahoğlu’nun yaptığı panel Tarsus Kent Konseyi Facebook sayfasından canlı yayınlandı. Paneli canlı olarak izleyemeyenler için yayın videosu Tarsus Kent Konseyinin facebook ve youtube sayfalarında yer almaktadır. 

Panele konuşmacı olarak;  

  • Haldun Kırkık(Görme Engelliler Federasyonu Genel Başkanı ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı), 
  • Emel Kapanoğlu (Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi-İstihdam Sekreteri ve Türkiye İşkur İstihdam Kurulu Üyesi), 
  • Oleg Kolpashchikov (Rusya Beyaz Baston Derneği Başkanı), 
  • Metin Ünel (Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Mersin İl Temsilcisi), 
  • Dursun Arslan (Görme Engelliler Federasyonu Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Mersin Valiliği İl İstihdam Kurulu Üyesi ve Tarsus Kent Konseyi Engelliler Çalışma Grubu Üyesi) katıldılar. 

            Programın açılış konuşmasını yapan Cerrahoğlu; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, engelli vatandaşlarımızın sorunlarına bir nebze de olsa destek olabilmek ve bilgilendirmek amacıyla böyle bir program yapmaktan çok mutlu olduğunu belirtti. Programa katılan çok değerli konuklara da teşekkür ederek 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutladı.  

            Programa konuşmacı olarak katılan Rusya Beyaz Baston Derneği Başkanı Oleg Kolpashchikov kendini tanıtarak yaptıkları projelerden ve çalışmalardan bahsetti. Çok farklı alanlarda (spor, bilgi, beceri vb.) projeleri olduğunu söyleyerek bu süreci kapsayıcı olarak tanıttıklarını ve Türkiye ile de yaptıkları projelerinin olduğunu belirtti. Bugünlerde Türkiye ile yelkenle ilgili bir proje yaptıklarından bahsetti. Bu projede engelli insanların olduğunu ve onların da sosyal hayatta var olabilme mücadelesine destek vererek özgüven kazanmalarını sağlamaya çalıştıklarını belirtti ve projeyi slayt sunumuyla anlattı. Ayrıca Rusya’daki White Cane (Beyaz Baston) Derneğinin sunumunu izlettirdiler.  Pandemi sürecinde olduğumuz şu günlerde de bir çok canlı olarak yapılacak projelerinin iptal olduğunu söyledi. “Bu zamanı da iyi değerlendirebilmek adına engelli insanları  nasıl bir arada tutabiliriz diye düşündük ve internet üzerinden gezi ile ilgili bir proje düzenledik” dedi. Bu projede engelli ve diğer insanlar birlikte farklı farklı şehirlere ve ülkelere ve oradaki müzelere, tarihi yerlere v.b yerlere gidiyorlar. Bunu hem canlı hem de internet üzerinden yapabiliyorlar. Amaçlarının engellileri kültürel yönden geliştirmek ve bir arada olma ve paylaşma duygusunu yaşatabilmek olduğunu belirtti. Sayın Oleg Kolpashchikov’un söylediklerini Tataristan’dan katılan konuğumuz tercüme etti.

Daha sonra söz alan Dursun Arslan yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Sayın Oleg ile de “5 Deniz 5 Şehir” projesi yaptıklarını, bu proje de Tarsus’un tarihi ve turistik yerlerini tanıtan bir video hazırlayarak tanıtım yayını yaptıklarını ve Rusya’da bu çekimle birinci olduklarını belirtti. Sayın Oleg’den bir çok şey öğrendiklerini ve öğrenmeye de devam edeceklerini söyleyerek tüm konuklara teşekkür etti. 

Programa konuşmacı olarak katılan  Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Emel Kapanoğlu; günümüz şartlarında Ortopedik engellilerin  bir çok sorun yaşadıklarını ve kapıdan çıktıkları anda sorunların başladığını, bir çok ilde kamu binalarında ve sosyal yaşam alanlarında engellilerin rahatça gidip gelebilecekleri düzenlemelerin bulunmadığını belirtti. Eskişehir’in diğer illere göre daha iyi durumda olduğunu ve engellilerin burada daha şanslı olduklarını söyledi. Ayrıca konfederasyon toplantılarında en çok gündeme gelen sorunun, özel sektör ve kamuda istihdam noktasında verimliliklerinin kısıtlı olması, tamamen alıcı konumda oldukları, bu noktada da psikolojik baskı olduğu ve isyankar bir kitle oluşturulduğunu belirtti. Mesleki eğitimlerde de ciddi eksikliklerin olduğunu söyleyerek, “aşamalı eğitimlerle mesleki eğitimlerin verilmesi gerekir” dedi. E-KPSS sınavlarında da sorunların olduğunu, müfredatın düşük bir seviyede olduğunu, diğer insanların girdiği sınavlara da girebildiklerini ama işe alıma gelince kendilerinin geri planda kaldıklarını söyledi. 

            Programa Konuşmacı olarak katılan Görme Engelliler Federasyonu Genel Başkanı ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Haldun Kırkık; kendisini tanıtarak konfederasyon olarak yaptıkları faaliyetlerden bahsetti. Bu konfederasyonun engellilere yönelik yasaların çıkmasında, haklarının kazanılmasında ve birden çok federasyonun kurulmasında katkı sağladığını söyledi. Kuruluş sayısının artmasıyla parçalanmanın da birlikte geldiğini, birçok sivil toplum kuruluşu olunca devletin de pek fazla dikkate almadığını, olumlu tarafının ise yerel yönetimin de desteğini alarak güzel işlerin yapıldığını belirtti. Ayrıca meslek edindirmeye ve sınavlara girecek engellilere destek verdiklerini söyledi. 

Programın bu bölümünde Ali Cerrahoğlu’nun sorusu üzerine söz alan Dursun Arslan; görme engellilerin sorunlarından bahsetti. Görme Engellilerin en büyük sorununun erişilebilirlik olduğunu söyleyerek, “yaşanılan kentteki yetkililerin bu konulara bakış açıları çok önemli; Eskişehir, Ankara, İzmir gibi iyi örnekler var ama genel olarak bakıldığında Türkiye’de her yer aynı durumda değil, fırsat eşitliği sağlamak için bu sorunları çözmek ve çok ciddi yol kat edilmesi lazim, çıkacak yasalar sürekli erteleniyor, hala otobüslerin erişilebilir olmasında sorunlar var” dedi.  

            Ali Cerrahoğlu’nun “Rusya’da Engellilerin yaşadığı problemler nelerdir?” sorusuna Sayın Oleg şu yanıtı verdi. “Biz Rusya’da kapsayıcı bir kültür yaratıyoruz. Bunu iki yolla; teknolojiye erişimi ve engelli insanların diğer insanlarla iletişimini sağlayarak yapıyoruz. Kapsayıcı kültürde ulaşılabilirlik %5, kapsayıcılık %95 önemdedir. Biz dışarıda, çalışan engelli insanları göremiyoruz. Problem şu ki; engelli insanların gerekli becerileri olmadığından herkesin olduğu ortamlara giremiyorlar. Fakat bizler yaptığımız çalışmalarda kazandığımız başarıları kültürel bilgi olarak adlandırıyoruz. Mesela engelli bir bireyseniz bir toplulukta farklı bir kültürünüz olacak. Engelli olup da başarılı olan insanlar kendi bilgilerini diğer insanlarla paylaşarak diğer toplumlara daha rahat girebilmektedirler” dedi.

            Ali Cerrahoğlu’nun “Ortopedik engellilerin, görme engellilerin ve diğerlerinin hayata entegre olmaları için, yerel yönetime, kamuya ve sivil topluma düşen ödevler nelerdir? bu konuda neler yapmaları gerekir?” sorusuna Haldun Bey; Türkiye’de yapılan düzenlemelerden istatistiki olarak örnekler verdi. Türkiye’deki kaldırımların %18’inin kullanıma uygun olduğunu, kamuda hizmet veren binaların %75’inde engellilerin kullanabileceği tuvaletlerin olmadığını, belediye otobüslerinin engellilere uygun olmadığını, eğitim konusunda çok geride olduğumuzu vb. söyledi. “Bu iletişim çağında engelli aileler haklarının neler olduğunu öğrendi. Bu noktada yerel yönetim ve kamu birlikte hareket ederek sorunları gidermeleri gerek, bu sorunlar masada bir arada oturup çözülmeli, Türkiye’de yasalar çıkıyor ama bunların yüzde kaçı uygulamaya geçiyor bu belirsiz” diyerek sözlerini tamamladı.

            Panelde konuşmaların tamamını Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Mersin İl Temsilcisi Metin Ünel işaret diline çevirdi. Böylece paneli işitme engelliler de izleyebildiler.  Panele Rusya’dan katılan Oleg Kolpashchikov’un çevirmenliğini Almanya ve Tataristan’dan panele katılan iki tercüman yaptılar. Tüm konuşmacılara ve tercüme konusunda destek veren katılımcılara çok teşekkür ederiz.

 

 

Copyright © 1980 | tarsusekspres.com.tr
Tüm Hakları Saklıdır.